Provincie Noord-Holland

Persbericht, 30 januari 2001

Indeling Haarlemmermeer in hulpverleningsregio onderwerp van onderzoek
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben in hun vandaag vastgestelde statenvoordracht voor de indeling van hulpverleningsregio's een beslissing over de indeling van Haarlemmermeer opgeschort. Een extern onderzoek , dat op verzoek van de commissaris van de Koningin, prof. dr. J.A. van Kemenade, wordt verricht door het Crisis Onderzoek Team van de Universiteit Leiden, zal duidelijkheid moeten opleveren over de relatie tussen veiligheid en bestuurlijke positie van de gemeente Haarlemmermeer en omgeving. Haarlemmermeer valt nu nog onder de politieregio Kennemerland. GS kozen eerder voor indeling van Haarlemmermeer bij de politieregio Amsterdam-Amstelland.

De territoriale afstemming is onderdeel van de rijksnota "Rampenbestrijding, de veiligheidsketen gesmeed" van 16 december 1999. De staatssecretaris gaat ervan uit dat de politieregio in principe richtinggevend is voor de gebiedsindeling. Brandweer en geneeskundige hulpverlening zouden dus dezelfde gebiedgrenzen moeten kennen als de politieregio. GS stellen in het geval van Kennemerland voor de politieregio aan te passen aan de brandweerregio, waardoor Haarlemmermeer inclusief Schiphol onderdeel wordt van de hulpverleningsregio Amsterdam e.o. Over de optimalisatie van de rampbestrijdingsorganisatie zijn door de commissaris van de Koningin gesprekken gevoerd met bestuurders van de verschillende regio's. Dit leidde tot voorlopige voorkeursopties per regio, waarover GS op 6 juni een voorlopig standpunt innamen. Dat voorlopig standpunt is om een reactie voorgelegd aan gemeentebesturen, besturen van hulpverleningsregio's en van CPA's ( ambulancediensten). Voor de situatie in Kennemerland is het voorlopig standpunt ook voorgelegd aan het college van Procureurs Generaal en de hoofdofficieren van Justitie. In het algemeen bleek er brede instemming voor het provinciale standpunt, maar bij de positie van Haarlemmermeer bleef een punt van discussie. Voor dit onderdeel zal dus later een standpunt worden ingenomen.
Het is de bedoeling dat Provinciale Staten op 12 maart een besluit nemen over het beleidsvoornemen van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken om de hulpverleningsregio's territoriaal op elkaar af te stemmen. Vooruitlopend daarop komt het stuk aan de orde in de statencommissie ROB, op 22 februari.

Inlichtingen: Peter Heemskerk, bureau Communicatie, tel. (023) 514 40 10