Nederlandse Kankerbestrijding

Kankeronderzoek in Amsterdam

Kankerbestrijding financiert 29 nieuwe onderzoekprojecten in Amsterdam

Amsterdam, 30 januari 2001 - Met steun van de Nederlandse Kankerbestrijding/ Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) gaan in 2001 in Amsterdam 29 nieuwe onderzoeksprojecten op het gebied van kanker van start. Dit op een totaal van 76 nieuwe projecten in heel Nederland. Een onderzoeksproject kost circa 800.000 gulden en duurt in de regel 4 jaar. Totaal stelt het KWF dit jaar ruim 112 miljoen beschikbaar voor kankeronderzoek.

In Amsterdam gaat de KWF-subsidie naar 5 nieuwe projecten bij de Universiteit van Amsterdam, 1 bij het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst, 5 bij de Vrije Universiteit en 18 bij het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Het NKI/AvL krijgt bovendien een algemene bijdrage voor wetenschappelijk onderzoek. Samen met eerder gestarte onderzoeksprojecten komt het aantal projecten dat het KWF in Amsterdam financiert op 119.

Een van de belangrijke aandachtsterreinen binnen het huidige kankeronderzoek betreft defecten aan chromosomen (genetisch materiaal) in kankercellen. Deze defecten veroorzaken het afwijkende gedrag van kankercellen en beïnvloeden ook hun gevoeligheid voor bijvoorbeeld medicijnen en bestraling. De kennis op dit terrein is de laatste jaren sterk toegenomen. Op dit moment al leidt dat tot betere behandelmogelijkheden, preciezere diagnoses en een nauwkeuriger afstemming van de behandeling op de individuele patiënt. Die ontwikkeling zal zich de komende jaren verder doorzetten.

Het KWF hecht grote waarde aan de vertaalslag van de nieuw verworven inzichten naar praktische toepassing ten gunste van patiënten. Op dit terrein ligt bijvoorbeeld het onderzoek van dr. Van t Veer aan het NKI/AvL samen met dr. Tollenaar in Leiden naar verschillen in het ziekteverloop tussen borstkankerpatiëntes met en zonder erfelijke aanleg. Behandelingen kunnen mogelijk daarop worden afgestemd. Bovendien is die kennis belangrijk voor vrouwen die vanwege zo'n erfelijke aanleg voor de keuze staan hun borsten eventueel uit voorzorg te laten verwijderen.

Van geheel andere aard is een nieuw onderzoek onder tienduizenden zogeheten DES-dochters naar de lange termijn effecten die zij ondervinden van het DES-gebruik door hun moeders voor wat betreft het ontstaan van vormen van kanker waarbij hormonen een rol spelen. Dr. Rookus en prof. Van Leeuwen van het NKI/AvL en prof. Helmerhorst van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam doen dit onderzoek in samenwerking met het DES-centrum in Utrecht.

Het KWF financiert op dit moment 350 onderzoeksprojecten aan universiteiten en wetenschappelijke instellingen verspreid over het hele land. Zonder financiële steun van het KWF zou binnen enkele jaren de helft van het kankeronderzoek in Nederland wegvallen. Naast de subsidie voor kankeronderzoek is in 2001 nog eens ruim 6 miljoen begroot voor onderwijs en opleiding van jonge artsen en kankeronderzoekers. Voor voorlichting en patiëntenbegeleiding is ruim 22 miljoen uitgetrokken.