Gemeente Tilburg

30-01-2001

Controles brandveiligheid: streng, maar rechtvaardig

Het college van burgemeester en wethouders heeft besluiten genomen met betrekking tot de controle op en de naleving van brandveiligheidseisen bij uitgaansgelegenheden in Tilburg. Deze besluiten houden het volgende in:

CONTROLES

De Brandweer controleert in week 4, 5 en 6 alle uitgaansgelegenheden waar carnaval gevierd gaat worden in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Bij deze controle worden de vijf belangrijkste punten uit hoofdstuk 6 van de bouwverordening op het gebied van brandveiligheid onder de loep genomen: nood- en transparantverlichting, blusmiddelen, stoffering en versiering, nooduitgangen en vluchtwegen. Tijdens de controle wordt ook beoordeeld hoeveel bezoekers in het bedrijf toegelaten mogen worden. Dit maximaal toelaatbaar aantal personen is gerelateerd aan het aantal, de aard en de deugdelijkheid van de aanwezige nooduitgangen en vluchtwegen. Elke ondernemer ontvangt een brief naar aanleiding van de eerste aangekondigde controle met het verzoek om vóór 15 februari 2001 de geconstateerde overtredingen ongedaan te maken. In deze brief wordt ook het maximaal toegestane aantal bezoekers vermeld.

OVERTREDINGEN

Na 15 februari 2001 volgt een hercontrole door de brandweer. De volgende situaties kunnen daar vastgesteld worden:


· Alle overtredingen zijn ongedaan gemaakt.
De ondernemer krijgt een brief dat zijn bedrijf voldoet aan de belangrijkste brandveiligheidseisen. Tevens wordt het toegestane maximum bezoekersaantal aangegeven.


· De eenvoudige overtredingen zijn ongedaan gemaakt en de overtredingen die een bouwkundige aanpassing vergen kunnen niet op korte termijn ongedaan worden gemaakt

De ondernemer krijgt een brief dat de bouwkundige aanpassingen uiterlijk 1 mei 2001 getroffen moeten zijn en dat er tot die tijd geëxploiteerd mag worden met het bezoekersaantal zoals het door de Brandweer tijdens de hercontrole wordt vastgesteld. Dit bezoekersaantal kan hoger liggen dan dat wettelijk is toegestaan. Bij het bepalen of een tijdelijk hoger bezoekersaantal verantwoord is, toetst de Brandweer per bedrijf op een aantal punten: zijn er alternatieve vluchtmogelijkheden en/of zijn er
portiers/bedrijfshulpverleners en/of zijn er tijdelijke extra nooduitgangen te realiseren en/of kan de entreedeur naar buitendraaiend worden gemaakt of tijdelijk worden vastgezet .

De eenvoudige overtredingen zijn niet (allemaal) ongedaan gemaakt en de overtredingen die een bouwkundige aanpassing vergen kunnen niet op korte termijn ongedaan worden gemaakt:

De ondernemer wordt medegedeeld dat hij nog tot 22 februari 2001 de tijd heeft om de eenvoudige overtredingen ongedaan te maken. Wordt na die datum geconstateerd dat de eenvoudige overtredingen nog niet ongedaan zijn gemaakt, dan zal een sanctiemaatregel volgen. Ten aanzien van de overtredingen die een bouwkundige aanpassing vergen, geldt hetzelfde als onder het tweede is gesteld. De constateringen en afspraken worden per brief bevestigd.

STEEKSPROEFSGEWIJZE CONTROLES EN SANCTIEMAATREGELEN

Na 22 februari 2001 heeft elke ondernemer een schriftelijk bericht ontvangen over het maximale aantal bezoekers dat tegelijkertijd in zijn bedrijf aanwezig mag zijn. Dit maximum bezoekersaantal zal door de gemeente streng worden gecontroleerd. Wanneer tijdens steekproefsgewijze controles een overschrijding van dit bezoekersaantal wordt geconstateerd wordt er éénmaal een waarschuwing gegeven om het aantal binnen één uur terug te brengen naar het toelaatbare niveau.
Wordt na het verstrijken van dit uur geconstateerd dat er nog te veel bezoekers aanwezig zijn of wordt de overtreding op een ander moment voor de tweede maal geconstateerd, dan zal tot sluiting van het betreffende bedrijf worden overgegaan.
De steekproefsgewijze controles zullen zich ook uitstrekken tot na 1 mei 2001.
Na 1 mei 2001 moeten alle bedrijven voldoen aan de brandveiligheidseisen en gaat het wettelijke toegestane aantal bezoekers per bedrijf onverkort gelden.