Gemeente Haarlem

Vorming Hulpverleningsdienst Kennemerland

De elf gemeenten van Zuid- en Midden-Kennemerland hebben besloten de taken van de Regionale Brandweer, Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD), de Centrale Post voor Ambulancevervoer (CPA) en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) op 1 april 2001 onder één bestuur te brengen. Dit nieuwe samenwerkingsverband gaat heten: Hulpverleningsdienst Kennemerland. De ambtelijke organisaties worden met ingang van 1 januari 2002 samengevoegd. Door de diensten ambtelijk samen te voegen en onder één bestuur te brengen, kan de kwaliteit van de hulpverlening worden verbeterd en kan er op dit gebied efficiënter en gestructureerder worden samengewerkt.

Belang

Een goede kwaliteit van beleid en uitvoering van de hulpverlening bij ongevallen en rampen is van groot publiek belang. De laatste jaren krijgt dit onderwerp door recente gebeurtenissen steeds meer aandacht van landelijke, regionale en lokale bestuurders. Recente rampen en ongevallen bevestigen de noodzaak van zorgvuldig preventief beleid en een gecoördineerd en adequaat optreden in acute hulpsituaties.

Doelmatigheid

Noodzakelijk zijn een doelmatige, bestuurlijke en ambtelijke organisatie voor de afstemming van beleid en coördinatie van samenwerking van de betrokken disciplines bij de uitvoering van regionale hulpverleningstaken. Een doelmatige organisatie op regionale schaal kan ook bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit en de efficiëncy van de dienstverlening bij de uitvoering van de meer algemene hulpverleningstaken op het gebied van de brandweer- en gezondheidszorg.

Draagvlak

Het bestuurlijk draagvlak voor harmonisatie en integratie van regionale hulpverleningstaken in Zuid- en Midden-Kennemerland is de laatste jaren gegroeid. Dit sluit aan bij de visie en beleidsdoelen van het Rijk en de provincie. Het samenwerkingsverband wordt gevormd door de gemeenten van Zuid- en Midden-Kennemerland: Bennebroek, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.

30 januari 2001