Persbericht

ING Groep

Amsterdam, 30 januari 2001
ING BOUWT ÉÉN ORGANISATIE VOOR DE ZAKELIJKE MARKT
* ING Barings wordt geïntegreerd in ING Europa
* Succesvolle verkoop van de lokale investment banking activiteiten van ING Barings in de VS

* Kostenbesparing van EUR 500 miljoen per jaar
ING Groep heeft vandaag aangekondigd dat zij voornemens is de activiteiten van ING Barings te integreren in die van ING Europa. De corporate en investment banking activiteiten van ING Barings, ING Bank, BBL, BHF-Bank en hun dochter- ondernemingen zullen worden samengebracht in twee divisies: Wholesale en Financial Markets, die vanuit het Executive Committee ING Europa worden geleid. Tevens heeft ING aangekondigd dat de lokale investment banking activiteiten van ING Barings in de VS zullen worden verkocht aan ABN AMRO voor USD 275 miljoen. ING blijft actief op het gebied van investment banking in Europa, Azië en Latijns Amerika.

Herziene Corporate & Investment Banking strategie De Groep stelt zich ten doel één Wholesale en Financial Markets organisatie op te bouwen die een breed assortiment van diensten aanbiedt aan haar Europese en internationale klanten.
* ING's Wholesale activiteiten omvatten emissies, advisering op het gebied van fusies en overnames, kapitaalmarktproducten, securitisatie, kredietverlening en gesyndiceerde leningen, cash management en internationaal betalingsverkeer, collectieve verzekeringen en employee benefits

* ING's Financial Markets activiteiten omvatten het verkopen, verhandelen en distribueren van aandelen en schuldpapier, research, treasury, buitenlandse valuta, geldmarktproducten en derivaten

Alle activiteiten op het gebied van Operations en Informatie Technologie van ING Barings en ING Europa zullen worden samengevoegd. De integratie van operations en IT, shared service centres, de consolidatie van administratiekantoren, de afbouw van de hoofdkantoor-functies van ING Barings en het stroomlijnen van ondersteunende functies met die van ING in Amsterdam zullen leiden tot een lagere kostenstructuur.

In Noord- en Zuid-Amerika, Azië en het Verenigd Koninkrijk zullen BBL, BHF-Bank en ING Barings hun activiteiten samenbrengen in landenplatforms. Charterhouse zal onderdeel blijven vormen van de pan-Europese activiteiten op het gebied van effectenbemiddeling.

De Financial Markets-activiteiten van ING Europa zullen ressorteren onder Michel Tilmant, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van ING Groep en mede-voorzitter van ING Europa. De Wholesale-activiteiten van ING Europa zullen ressorteren onder Hessel Lindenbergh, lid van de Raad van Bestuur van ING Groep en mede-voorzitter van ING Europa. Lindenbergh zal tevens verantwoordelijk zijn voor de corporate & investment banking activiteiten van ING in Noord- en Zuid-Amerika en Azië.

Voor zover van toepassing, zullen gedetailleerde voorstellen te zijner tijd voor overleg beschikbaar worden gesteld aan de betrokken ondernemingsraden.

In reactie op deze veranderingen, zei Michel Tilmant, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van ING Groep: "De Raad van Bestuur van ING is van mening dat deze stappen zullen leiden tot een sterkere, meer gerichte Europese Wholesale en Financial Markets organisatie. Daardoor creëren we belangrijke synergiemogelijkheden voor de gehele Groep. Dit zal leiden tot een verhoging van het rendement voor de aandeelhouders, een betere afstemming van onze diensten op de wensen van de klanten en een verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening. Wij zullen blijven voortbouwen op onze sterke positie in Azië en Latijns Amerika."

Investment Banking activiteiten in de Verenigde Staten Er is overeenstemming bereikt met ABN AMRO tot overname van de lokale investment banking activiteiten van ING Barings in de VS voor een bedrag van USD 275 miljoen. De lokale investment banking activiteiten in de VS bestaan uit emissies/advisering bij fusies en overnames, lokale aandelen prime brokerage en clearing-diensten op het gebied van termijnhandel en opties. ING zal de distributie van internationale kapitaalmarktproducten en de activiteiten op het terrein van gesyndiceerde leningen in de VS handhaven door de Amerikaanse activiteiten van BBL, BHF-Bank en ING Barings bijeen te brengen in één landenplatform.

Een verdere reactie van Michel Tilmant luidde: "We zijn blij dat wij zo snel een akkoord tot overname van de lokale activiteiten van ING Barings in de VS hebben weten te bereiken met ABN AMRO en wij denken dat wij een eerlijke prijs zijn overeengekomen. Deze verkoop brengt een eind aan een periode van onzekerheid voor onze Amerikaanse medewerkers en onze klanten. ING zal in de VS de commercial banking activiteiten voor haar internationale zakelijke relaties alsmede haar distributiemogelijkheden voor internationale producten voortzetten."

Financiële gevolgen
Het doorvoeren van de reorganisatie zal tot gevolg hebben dat de hoofdkantoor-functies van ING Barings worden afgebouwd en dat de operationele netwerken en de IT- en hoofdkantoor-functies worden geïntegreerd. Ruim 1.300 medewerkers zullen als gevolg van de verkoop van de lokale investment banking-activiteiten in de VS overgaan naar ABN AMRO. Tevens zal wereldwijd het aantal medewerkers worden teruggebracht met ongeveer 1000, verdeeld over Londen (ongeveer 500), de VS (ongeveer 200) en de rest van de wereld (ongeveer 300). Deze vermindering betreft vooral de ondersteunende functies. Hiervoor zal in 2000 een éénmalige voorziening worden getroffen van USD 450 miljoen.

Naar verwachting zal de nieuwe organisatiestructuur leiden tot een afname van de operationele kosten met ongeveer EUR 500 miljoen per kalenderjaar. De geïntegreerde organisatie biedt een solide basis voor het behalen van de financiële doelstellingen van ING. De doelstelling voor 2001 is om de winst van corporate en investment banking (voorheen het Bestuurlijk Centrum CIB) met ongeveer 40% te verhogen en om de baten/lasten-ratio van de corporate en investment banking-activiteiten te verlagen van 79% in 2000 tot ongeveer 65% in 2001.

De Raad van Bestuur herbevestigt haar winstverwachting van een groei van de operationele nettowinst per aandeel met ten minste 20% in het jaar 2000. De in augustus 2000 bekend gemaakte verhoogde financiële doelstellingen voor het jaar 2001 en daarna van een jaarlijkse groei van de operationele nettowinst per aandeel met ten minste 12% en een rendement op het eigen vermogen van ten minste 18% blijven ongewijzigd.

Vermogensbeheeractiviteiten
De zeer succesvolle activiteiten op het gebied van vermogensbeheer, Baring Asset Management, dat deel uitmaakte van Barings ten tijde van de aankoop door ING in 1995, en ING Furman Selz Asset Management, staan buiten de in november 2000 aangekondigde reorganisatie. Ze zullen deel blijven uitmaken van de wereldwijde activiteiten van ING op het gebied van vermogensbeheer. Per 30 september 2000 bedroeg het beheerd vermogen van Baring Asset Management EUR 55 miljard en dat van ING Furman Selz Asset Management EUR 22 miljard.