ABN AMRO

ABN AMRO Bank N.V.
Press Relations (HQ 1190)
Gustav Mahlerlaan 10
1082 PP Amsterdam
The Netherlands
Tel. +31 (0)20 628 89 00
Fax. +31 (0)20 629 54 86

EEN CONFERENCE CALL VOOR JOURNALISTEN BEGINT VANDAAG OM 12.OO AMSTERDAM TIJD (11.00 UUR LONDEN). WILCO JISKOOT EN HUGH SCOTT-BARRETT, LEDEN VAN DE RAAD VAN BESTUUR, EN NICK BANNISTER, HEAD OF GLOBAL EQUITIES, ZULLEN INGAAN OP VRAGEN OVER DEZE AANKONDIGING. DEELNEMENDE JOURNALISTEN DIENEN VIJF MINUTEN VOOR DE AANVANGSTIJD VAN DE CONFERENCE CALL TE BELLEN NAAR +44 20 8400 6326.

Amsterdam, 30 januari 2001

ABN AMRO BREIDT NOORDAMERIKAANS WHOLESALE BANKING BEDRIJF UIT

ABN AMRO heeft met de ING Groep overeenstemming bereikt over de overname van de activiteiten van ING Barings op het gebied van prime brokerage, corporate finance, binnenlandse aandelen en opties en futures in Noord-Amerika. Met deze acquisitie kan de strategische business unit (SBU) Wholesale Clients van ABN AMRO de dienstverlening aan de geselecteerde cliënten wereldwijd versterken en de plannen voor de Noordamerikaanse markt versneld uitvoeren.

ABN AMRO gaat, onder voorbehoud van definitieve goedkeuring van de transactie door de toezichthoudende instanties, een bedrag van USD 275 miljoen betalen voor de over te nemen ING Barings onderdelen, bestaande uit de waarde van de activa, alsmede een bedrag van USD 12 miljoen voor goodwill. Een bedrag van USD 80 miljoen tot USD 100 miljoen zal worden gereserveerd om de belangrijkste medewerkers aan het bedrijf te binden. De overname wordt uit eigen middelen gefinancierd.

Na samenvoeging met de vergelijkbare activiteiten binnen ABN AMRO zullen de prime brokerage, de aandelen en corporate finance activiteiten in de Verenigde Staten in 2001 het break-even punt bereiken en vanaf 2002 een positieve bijdrage leveren aan de economic profit (netto winst verminderd met voor risico gecorrigeerde kapitaalkosten). De integratie van de activiteiten en operationele platforms zal op jaarbasis een kostenbesparing van tenminste USD 20 miljoen opleveren vanaf 2002.

Het besluit tot de overname en de investering in de verdere ontwikkeling van de slagkracht van de bank in Noord-Amerika past in de strategie van de SBU Wholesale Clients van ABN AMRO. De doelstelling van deze SBU is wereldwijd een geïntegreerd pakket corporate banking en investment banking diensten te bieden aan een selectie van bedrijven, financiële instellingen en overheden. Bovendien ondersteunt de transactie direct de al lopende initiatieven in het Noordamerikaanse wholesale banking bedrijf van de bank.

De over te nemen activiteiten op het gebied van corporate finance, alsmede sales, trading en research van aandelen die worden overgenomen, sluiten goed aan bij de reeds bestaande activiteiten van ABN AMRO. Met het hoog aangeschreven prime brokerage bedrijf voorheen onderdeel van Furman Selz breidt ABN AMRO bovendien haar productaanbod aan hedge funds aanzienlijk uit.

De SBU Wholesale Clients creëert hierdoor voldoende kritische massa in Noord-Amerika om het productassortiment voor de geselecteerde cliënten in de regio verder uit te bouwen. Dit wordt voorts ondersteund door de bereidheid om de komende twee jaar verder te investeren in het geïntegreerde bedrijf.

Meer specifiek levert de transactie de volgende voordelen op:


* Met de overname geeft ABN AMRO invulling aan haar commitment tot ontwikkeling van prime brokerage, een snel opkomend product met hoge marges. Verdere investeringen zullen de bank in staat stellen om de verkoop van dit product in de Verenigde Staten verder uit te bouwen en om dit product in Europa en Azië te introduceren. Dankzij deze transactie kan de bank hedge funds een aanzienlijk ruimere liquiditeit bieden, krijgt zij beter toegang tot en inzicht in kapitaalstromen en versterkt zij haar Europese effectenleenbedrijf aanzienlijk. Deze activiteit past goed in de recentelijk gevormde ABN AMRO Clearing & Execution Services activiteiten in Noord-Amerika, gericht op professionele handelaren, financiële instellingen en hedge funds.
* ABN AMRO richt zich op een aantal belangrijke sectoren wereldwijd. ING Barings North America volgt een vergelijkbare strategie, met name in corporate finance en aandelenresearch. De sterke positie van ING Barings North America in een aantal sectoren, waaronder media, energie, verwerkende industrie en gezondheidszorg, vormt een goede aanvulling op het sectorbereik van ABN AMRO en biedt uitzicht op een vergroting van de inkomsten uit origination.
* Het aantal Amerikaanse fondsen dat door ABN AMRO wordt gevolgd, zal verdubbelen. Hiermee wordt de wereldwijde researchfunctie binnen de bank verder versterkt.

* Dankzij de overgenomen activiteiten zal het voor ABN AMRO makkelijker worden om de geplande expansie van trading en sales van aandelen in Noord-Amerika te realiseren. Bovendien maakt de rol van ING Barings als NASDAQ market maker het voor ABN AMRO mogelijk om haar capaciteit op het gebied van trading de komende twee jaar te verdrievoudigen.

* Het geavanceerde operationele platform dat van ING Barings wordt overgenomen, wordt geïntegreerd in het ABN AMRO back office. Hierdoor kunnen de kosten per transactie worden verlaagd en kan de concurrentiepositie van ABN AMRO worden versterkt. Tenslotte kunnen alle activiteiten van Wholesale Clients in New York in één gebouw worden samengebracht.

Bij de onderdelen die worden overgenomen zijn ongeveer 1.300 mensen werkzaam. De activiteiten zullen zo snel mogelijk na afronding van de transactie worden samengevoegd met die van de SBU Wholesale Clients, die in de Verenigde Staten ongeveer 2.600 medewerkers telt. Een vermindering van het aantal medewerkers zal worden doorgevoerd teneinde maximale waarde te creëren voor ABN AMRO en de strategische doelstellingen van de bank te realiseren. Een managementteam is geformeerd om ervoor te zorgen dat de integratie snel en soepel verloopt. Alle activiteiten die worden overgenomen, zullen onder de naam ABN AMRO worden voortgezet.

Rijnhard van Tets, voorzitter van de SBU Wholesale Clients van ABN AMRO, gaf de volgende toelichting op de transactie: "Nader onderzoek maakte al snel duidelijk hoe goed deze activiteiten een aanvulling vormden op onze plannen in Noord-Amerika. Met de acquisitie versterken wij ons productaanbod aan internationaal opererende klanten. Bovendien verwerven wij een platform van waaruit wij onze positie op de Amerikaanse markt kunnen uitbreiden. Deze oplossing gaat sneller en is goedkoper dan de weg van autonome groei. Het sluit ook goed aan bij ons streven om ervaren professionals in de geselecteerde product- en klantsegmenten aan te trekken."

Nick Bannister, Global Head Equities, voegde hieraan toe: "Deze acquisitie is een mooie kans vanuit concurrentie oogpunt. Wij bereiken zo snel ons doel, de twee organisaties zijn complementair en wij nemen een goed, professioneel team over op voor ons belangrijke terreinen. Andere voordelen zijn de extra inkomsten, de goed inpasbare omvang en de aantrekkelijke infrastructuur."

Perscontacten:
Persvoorlichting: (020)6288900 /+44 207 678 8244 Investor Relations: (020)6287835