Persbericht

Haarlem, 30-1-2001

MSD heeft zich bij het organiseren van nascholingsbijeenkomsten voor artsen, medisch specialisten en andere beroepsbeoefenaars gehouden aan de thans geldende wetgeving.

Dit betoogde het farmaceutisch bedrijf MSD vanmorgen tijdens de zitting voor de Haarlemse kantonrechter. Het Openbaar Ministerie verwijt MSD in 1999 huisartsen en medisch specialisten te hebben gefêteerd om het antimigrainemiddel Maxalt te promoten. Concreet gaat het hier, aldus de Officier van Justitie, om vier soorten activiteiten: bijeenkomsten gevolgd door karten en kunstbaanskiën, weekenden op Terschelling en halfdaagse symposia, gekoppeld aan een bezoek aan het North Sea Jazz Festival of aan de musical Chicago.

Volgens MSD is zij met alle bovengenoemde activiteiten zorgvuldig binnen de thans geldende normen krachtens het Reclamebesluit Geneesmiddelen uit 1994 gebleven. Volgens dit besluit moet de zogenoemde gastvrijheid die wordt genoten tijdens bijeenkomsten binnen redelijke perken blijven en ondergeschikt zijn aan het hoofddoel van de bijeenkomst: hetzij wetenschap danwel verkoopbevordering.

De thans geldende normen ten aanzien van gunstbetoon en gastvrijheid zijn zoals veel wettelijke bepalingen open en voor meerdere uitleg vatbaar. Bovendien zijn alle door MSD georganiseerde nascholingsevenementen en andere promotionele uitingen onderhevig aan strenge interne medische én juridische toetsing. MSD hanteert deze controleprocedure reeds gedurende enige decennia, juist om te verzekeren dat de heersende open normen op ethisch verantwoorde wijze worden geïnterpreteerd en toegepast.

Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat MSD instrument is in een proefproces dat aan de Inspectie duidelijkheid moet verschaffen op een aantal onderdelen van het reclamebesluit. Ook probeert de Inspectie voor de Volksgezondheid op deze manier nieuwe wetgeving op dit gebied, waarover de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Justitie zich momenteel buigen, te beïnvloeden. MSD voelt zich door deze gang van zaken gedupeerd en is van mening dat de hiermee gepaard gaande publiciteit geen recht doet aan haar zorgvuldige wijze van handelen.

Vooruitlopend op de nieuwe wetgeving heeft de private Stichting Code Geneesmiddelen Reclame (CGR) reeds een nadere invulling gegeven aan de huidige open normen. In de Stichting nemen alle partijen deel die bij de geneesmiddelenreclame betrokken zijn, zoals de branche-organisaties van artsen (KNMG) en apothekers (KNMP). Bij de invulling worden tijdsduur van de bijeenkomst en de reis- en verblijfskosten van de beroepsbeoefenaar nader bepaald.

Zo moet de gastvrijheid ondergeschikt zijn aan het hoofddoel van de bijeenkomst, en mag deze zich in beginsel niet verder uitstrekken dan 24 uur vóór en 24 uur ná de bijeenkomst. De door de ondernemer betaalde reis- en verblijfkosten per bijeenkomst per beroeps-beoefenaar mogen niet meer bedragen dan NLG 1000,-, tot een maximum van NLG 3000,- per beroepsbeoefenaar per jaar. Deze aangescherpte normen bestonden echter ten tijde van bovengenoemde bijeenkomsten nog niet; zij zijn pas sinds 1 januari 2001 van toepassing.

MSD wijst er verder op dat zij als commerciële organisatie opereert binnen een non-profit omgeving. Naast research en de produktie, verkoop en distributie van medicijnen, bevordert het bedrijf in ruimere zin de wetenschappelijke kennisoverdracht op het gebied van de gezondheidszorg en farmacotherapie in het bijzonder. Het organiseren van symposia en bijeenkomsten voor artsen, medisch specialisten en apothekers is hier een concreet voorbeeld van.

Beroepsoefenaars maken veelvuldig gebruik van deze bijeenkomsten, omdat zij verplicht zijn jaarlijks 40 uur aan nascholing te volgen. De bijeenkomsten die MSD organiseert, hebben een gecombineerd karakter. Enerzijds worden beroepsbeoefenaars geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen voor het behandelen van patiënten, inclusief de bijbehorende medicatie. Anderzijds bieden de bijeenkomsten ruimte voor sociaal contact en het uitwisselen van praktijkervaring.

Perscontacten:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de woordvoerder van MSD, mr. S.D.R. Berkelbach van der Sprenkel, telefoon 023-5153127