BEVEILIGING WEBSITES OP SHARED PLATFORMS

HIT2000 heeft gemeld dat het vrij eenvoudig is leesrechten te verkijgen op het shared webhosting platform van XS4ALL, zoals dat gebruikt wordt voor de Professional Websites.

Deze constatering is terecht; het is namelijk inherent aan shared webhosting dat de bestanden die samen een website vormen, leesbaar moeten zijn om ze te tonen op internet. Dit is algemeen geldend en niet specifiek voor het platform van XS4ALL.

De lees- en schrijfrechten ('permissies') per bestand worden bepaald door de bouwer van de site. XS4ALL geeft hierover informatie op http://www.xs4all.nl/helpdesk/algemeen/faq/chmod_faq.html

XS4ALL wijst bouwers en eigenaren van websites er nadrukkelijk op dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het beveiligen van de content van hun website. XS4ALL stelt de daarvoor benodigde middelen ter beschikking. De verantwoordelijkheid voor het correcte gebruik van deze middelen ligt bij de bouwer van de site. De mate van beveiliging is een afweging tussen kosten en moeite enerzijds en de mate van vertrouwelijkheid van de gegevens anderzijds. Deze beveiligings- afweging kan niet door XS4ALL worden gemaakt.

De in de publiciteit genoemde 'geheime sleutel' heeft betrekking op het standaard geinstalleerde web-shop-script. Deze sleutel is een onbruikbare dummy en wordt standaard als voorbeeld meegeleverd bij enkele shared webhosting producten.

Voorzover bekend, is de integriteit van het XS4ALL-serverpark niet aangetast.