UNICEF

Ruim $ 8 miljoen voor eerste noodvoorzieningen India

Datum uitgave: 30-01-2001

UNICEF IN GUJARAT: RUIM $ 8 MILJOEN VOOR EERSTE NOODVOORZIENINGEN

Den Haag, 30 januari 2001 Unicef heeft $ 8 miljoen nodig voor onmiddellijke noodhulp op het gebied van medische zorg, water- en sanitaire voorzieningen, onderwijs en trauma-opvang voor kinderen. Vanaf vrijdag 26 januari zijn al hulptransporten ter waarde van $700.000 naar het rampgebied gestuurd. Onder leiding van Unicef zijn vijf VN-teams vanaf zondagochtend bezig de omvang van de ramp nader te bepalen. Komende donderdag worden hun bevindingen bekend. Unicef had al voor de aardbeving een team van 15 hulpverleners ter plaatse, die opereren vanuit Gandhinagar, de hoofdstad van Gujarat.

De eerste hulptransporten van Unicef bevatten onder meer medicijnen en medische hulpmiddelen, 10.000 survival kits voor dakloze families, 25.000 dekens, 1 miljoen waterzuiveringstabletten en 50.000 zeilen voor provisorisch onderdak. Voor de komende weken heeft Unicef becijferd $2 miljoen nodig te hebben voor extra survival kits, bijna $ 5 miljoen voor medische hulp en watervoorzieningen en $2 miljoen voor onderwijsmateriaal en traumahulp. De family survival kits bestaan onder meer uit kookgerei, dekens, kleding, middelen tegen diarree, waterzuiveringstabletten, kaarsen, lantaarns en zeep. Unicef schaft de hulpgoederen zoveel mogelijk in India zelf aan.

De deelstaat Gujarat telt naar schatting zon 28 miljoen kinderen, zestig procent van de bevolking. Unicef maakt zich, mede door de voortdurende naschokken, zorgen over de psychische gesteldheid van de getroffen kinderen. Het opstarten van onderwijsactiviteiten is van groot belang om het leven van kinderen zo veel als mogelijk weer te normaliseren. Unicef start de komende weken bovendien psychosociale training voor onderwijzers, hulpverleners, vrijwilligers en andere betrokkenen.

Unicef werkt al sinds 1950 in India. In Gujarat, dat sinds enige jaren te kampen heeft met droogte, richtte het Unicef-team zich met name op de watervoorziening.

De Samenwerkende Hulporganisaties, waar Unicef Nederland deel vanuit maakt, zijn op 29 januari een Nationale Actie gestart voor de aardbevingsslachtoffers. Daartoe is gironummer 555 opengesteld.


* * * * *