European Commission

CES/01/3

Brussel, 30 januari 2001

Het ESC vindt de door de Commissie voorgestelde algemene regeling voor steunverlening

aan het vervoer op dit moment niet opportuun

Tijdens zijn zitting van 24 en 25 januari jl. heeft het Economisch en Sociaal Comité van de Europese Gemeenschappen een advies uitgebracht over het "Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende steunverlening voor de coördinatie van het vervoer per spoor, over de weg en over de binnenwateren" (rapporteur: de heer Kielman). Het werd goedgekeurd met 77 stemmen vóór en 1 stem tegen.

Het voorstel van de Commissie heeft consequenties voor de staatssteun, die een beletsel kan vormen voor de vrije mededinging.

Voor de vervoerssector geldt echter een specifieke aanpak, aangezien de dienstverlening in dit geval een nuttige functie heeft voor zowel de ruimtelijke ordening als de stadsplanning en ook dient te beantwoorden aan sociale en milieu-eisen.

Naar de mening van het Comité bewandelt de Commissie met haar voorstel de omgekeerde weg, omdat het verstandiger zou zijn om eerst de liberalisering van de verschillende vervoerswijzen door te voeren alsmede een raming te maken van de interne en externe kosten en dan pas alles onder te brengen in een algemene steunregeling.

Verder zou de Commissie, alvorens te komen met een ontwerpverordening waardoor het mogelijk wordt steun te verlenen aan een specifieke vervoerstak, dienen na te gaan wat de sociaal-economische consequenties van de voorgestelde vervoerswijze kunnen zijn en de exacte kosten van de afzonderlijke vervoerstakken moeten berekenen.

Geïnteresseerd in nadere informatie over het Economisch en Sociaal Comité en zijn activiteiten? Neem dan contact op met Nick Foster, persvoorlichter van het ESC (tel.: +32 2 546 9207

of e-mail: nicholas.foster@esc.eu.int).