Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=408173



Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Europa Afdeling Oost-Europa en Centraal Azië Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 30 januari 2001 Auteur Taco Stoppels

Kenmerk DEU-52/01 Telefoon +31 (0)70 348 60 98

Blad /2 Fax +31 (0)70 348 53 29

Bijlage(n) E-mail deu@minbuza.nl

Betreft Opening ambassade te Tbilisi, Georgië

C.c.

Zeer geachte voorzitter,

In de Memorie van Toelichting bij de Begroting Buitenlandse Zaken 2001 is aangegeven dat een onderzoek zou worden ingesteld naar de opportuniteit van het openen van een ambassade in Tbilisi, zulks mede naar aanleiding van eerdere hiertoe strekkende vragen uit de Tweede Kamer. Dit onderzoek is inmiddels afgerond.

Het vestigen van een ambassade in de Zuid-Kaukasus, en wel te Tbilisi in Georgië, is om de volgende redenen van belang:

In het nieuwe landenbeleid voor ontwikkelingssamenwerking komen Armenië en Georgië in aanmerking voor het programma mensenrechten, vredesopbouw en goed bestuur. Uitvoering en verdieping van dit programma voor beide landen en behartiging van de overige ontwikkelingssamenwerkingsbelangen zijn gediend met een Nederlandse aanwezigheid ter plekke. Georgië en Armenië zijn bovendien beide lid van dezelfde kiesgroep bij de Wereldbank en het IMF als Nederland. Dit betekent dat Nederland de Armeense en Georgische belangen en standpunten in Washington moet verdedigen c.q. uitdragen. Een ambassade in de regio draagt bij aan een verdieping van de inzichten hieromtrent.

De regio wordt geplaagd door een aantal regionale conflicten (Nagorno-Karabach, Zuid-Ossetië, Abchazië). De OVSE speelt een vooraanstaande bemiddelende rol bij de kwesties Zuid-Ossetië en Nagorno-Karabach en heeft ook m.b.t. Abchazië, naast de VN, een duidelijke functie. Mede met het oog op het (verhoopte) naderende Nederlandse OVSE-voorzitterschap (2003) is een aanwezigheid ter plekke van groot belang.

De Zuid-Kaukasus (Armenië, Azerbaijan en Georgië) is economisch gezien als regio van groot belang in verband met de doorvoer van olie en gas uit Centraal Azië en de Kaspische Zee. Een Nederlandse ambassade in Tbilisi zal de ontwikkelingen op dit gebied van nabij kunnen volgen en zal kunnen anticiperen op de toenemende belangstelling van het Nederlandse bedrijfsleven voor deze regio.

Het openen van een Nederlandse vertegenwoordiging in Georgië, met mede-accreditering in Armenië en Azerbaijan, kan door deze landen niet uitgelegd worden als een Nederlands politiek statement met betrekking tot het conflict Nagorno-Karabach. Beide andere landen zijn vanuit Tbilisi goed bereisbaar (tussen Azerbaijan en Armenië onderling bestaan nauwelijks reismogelijkheden).

Ik kan u mededelen dat de Georgische regering heeft ingestemd met opening van een ambassade te Tbilisi. Het is mijn voornemen deze ambassade binnen enkele maanden te openen. Binnenkort hoop ik de heer mr. H. Molenaar aan Hare Majesteit voor te dragen als ambassadeur.

de Minister van Buitenlandse Zaken

Kenmerk
Blad /2

===