Provincie Groningen

Groningen, 30 januari 2001 Persbericht nr. 14

Nieuwe overeenkomst vrijwillig weidevogelbeheer

Gedeputeerde Staten hebben in principe besloten om samen met het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij het vrijwilllig weidevogelbeheer in Groningen de komende drie jaar te ondersteunen met ieder een bijdrage van f 65.000,-- per jaar. Met deze bijdrage kunnen zo'n 200 Groningse vrijwillligers onder coordinatie van de Stichting Landschapsbeheer Groningen aan de slag met de bescherming van nesten op het boerenland.

Het project "vrijwillig weidevogelbeheer Groningen" wordt vanaf 1994 gesubsidieerd toen het Ministerie mestinjectie voor de landbouw verplicht stelde. Hiermee wilde men de eventuele negatieve effecten van deze nieuwe vorm van mestaanwending op weidevogelpopulaties compenseren.

In het project werken boeren en vrijwilligers samen bij het markeren en beschermen van weidevogelnesten. Het project is in de loop der jaren gegroeid tot zo'n 200 deelnemende vrijwilligers die in totaal 10.000 hectare landbouwgebied beschermen. Landschapsbeheer Groningen draagt zorgt voor de coordinatie van het project. Dit houdt onder meer in: het organiseren en begeleiden van de vrijwilligers, het geven van cursussen, het maken van rapportages en de organisatie van de jaarlijks druk bezochte weidevogelbeschermingsavond.

Vrijwillig weidevogelbeheer is een van de activiteiten gericht op de bescherming van weidevogels in Groningen. Daarnaast zijn er ook de zogenaamde weidevogelreservaatsgebieden (natuurgebieden) en beheersgronden (landbouwgebieden). In deze gebieden wordt door middel van beheerssubsidies een veel breder scala van maatregelen toegepast dan nestmarkering alleen. Met name de combinatie van deze maatregelen (zoals verbetering van het biotoop, vernatting, verlate maaidata e.d.) biedt voor weidevogelpopulaties de beste uitgangsppositie om zich te handhaven dan wel uit te breiden.

Vrijwillig weidevogelbeheer vindt in die gebieden plaats waar het afsluiten van beheerssubsidies niet mogelijk is en is derhalve een wezenlijk onderdeel van de bescherming van weidevogels in het algemeen. Na 2003 zullen provincie en Landschapsbeheer nagaan op welke wijze het project kan worden voortgezet.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten, tel. 050 3164129.