Provincie Groningen

Groningen, 30 januari 2001 Persbericht nr. 15

Proefproject zondagsbediening bruggen en sluizen in Oost-Groningen

Het college van GS wil een proefproject starten voor het bedienen van bruggen en sluizen op zondag in Oost-Groningen ten behoeve van de recreatievaart. Wanneer ook alle betrokken gemeenten accoord gaan met de proef, zal dit proefproject het komende vaarseizoen van start gaan. Het project zal lopen van 15 juni tot 15 september 2001.

De afgelopen jaren is gebleken dat de bediening van bruggen en sluizen
-met name in het hoogseizoen- wordt gemist in Oost-Groningen. Het gaat om het Oosterdiep, het Pekeler Hoofddiep, het traject via het Stadskanaal, het Musselkanaal en het Ter Apelerkanaal (van Bareveld tot de aansluiting met het Ruiten A kanaal). Het Ruiten A kanaal is wel toegankelijk omdat hier de bruggen en sluizen door de vaarrecreant zelf worden bediend. In totaal is f177.000,-- nodig voor dit proefproject. GS hebben besloten f 48.000,-- bij te dragen.

Een van de belangrijkste knelpunten voor het vaartoerisme in Groningen is het ontbreken van zondagsbediening op een deel van de trajecten in Oost-Groningen. Terwijl juist in Oost-Groningen de laatste jaren fors is geïnvesteerd in het vaarcircuit. Om nu een maximaal rendement te halen uit deze investeringen, vindt het college van GS toegankelijkheid van het Oost-Groningse vaarcircuit van belang. Dat betekent bediening van bruggen en sluizen in het weekend en dan vooral in het hoogseizoen. Hierdoor krijgen de vaarrecreanten gedurende of rondom het weekend de gelegenheid een (deel van de) route te varen door Oost-Groningen. Het college hoopt onder andere hiermee het vaartoerisme te bevorderen in de provincie.

Vanuit de Provincie en de Streekraad Oost-Groningen is aandacht gevraagd voor zondagsbediening bij de gemeenten in Oost-Groningen. De Provincie heeft na overleg met de direct betrokken gemeenten voorgesteld om gedurende het komend vaarseizoen een proef te houden van 3 maanden (van half juni tot half september) met de bediening op zondag. De verschillende gemeenten moeten nog een besluit nemen over het doorgaan van het project. Na afloop van de proef zullen de effecten op een rij worden gezet, om te bepalen of er voldoende basis is om de proef in de volgende jaren voort te zetten. Aan de betrokken gemeenten is voorgesteld om de kosten ongeveer naar rato te verdelen (Veendam f 51.000,--, Pekela f 15.000,--, Stadskanaal f 48.000,--, Vlagtwedde f 15.000,--). Een klein deel van de bedieningslast van de gemeenten wordt gesubsidieerd door de Provincie. Daarnaast draagt de Provincie de bedieningslast op het A.G. Wildervanckkanaal en draagt zorg voor de aanvullende promotionele ondersteuning, die samen met de Streekraad Oost-Groningen en de individuele gemeenten zal worden opgezet. In totaal financiert de Provincie het proefproject met f 48.000,--.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, Afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.