CDA

Marry Visser-van Doorn: CDA wil verlenging van kraamverlof voor mannen

Verlenging van het kraamverlof voor vaders tot minstens een week, uitbreiding van het zorgverlof met drie maanden en verlenging van het ouderschapsverlof met viereneenhalve maand. Dat zijn drie concrete voorstellen die het CDA bij de behandeling van het wetsvoorstel Arbeid en Zorg, volgende week maandag - 5 februari - in de Tweede Kamer, zal gaan doen.

Marry Visser over verlenging van het kraamverlof voor vaders: "Ik denk dat wanneer een vader in het prille begin nauw betrokken wordt bij de zorgtaken van de baby de kans groot is dat die betrokkenheid wordt omgezet in een meer structurele herverdeling van arbeid en zorgtaken.

Volgens fractiewoordvoerder Marry Visser is het paarse kabinet teveel gefocust op betaalde arbeid en schenkt het te weinig aandacht voor (onbetaalde) zorgtaken. Daardoor is de onbetaalde zorg voor bijvoorbeeld kinderen in de knel gekomen.

Werkende moeders die dan besluiten (weer) voor hun kinderen te gaan zorgen, maken geen carrière meer en worden ook minder gewaardeerd.

CDA wil evenveel waardering voor onbetaalde zorg als voor betaalde arbeid Het CDA is van mening dat (onbetaalde) zorgarbeid evenveel waardering zou moeten krijgen als betaalde arbeid.

Ouders moet in alle vrijheid kunnen kiezen hoe ze de zorgtaken verdelen. Volgens Marry Visser wil vijfentwintig procent van de mannen wel zorgtaken vervullen, maar in de huidige bedrijfscultuur is dat nog niet mogelijk. Er is dan ook een cultuuromslag nodig.

Hiernaast kunt u de Inleiding van Marry Visser-van Doorn op de Actualiteitendag Wet Arbeid en Zorg, 24 januari jl. downloaden.