Greenpeace

30 januari 2001

Baia Mare: een jaar later - gifongevallen aan de lopende band

Het is deze week een jaar geleden dat in Baia Mare, Roemenië een verwoestend gifongeval plaatsvond, waarbij 110.000 ton zeer giftige cyanide in rivier Tisza terecht kwam. Het leven in de Tisza heeft zich tot op heden nog niet hersteld. Uit een Greenpeace-onderzoek is gebleken dat zo'n ongeval als die met de Aurul-mijn in Baia Mare eerder regel dan uitzondering is.

Op 30 januari 2000 brak de dam van een opvangbekken van de Aurul-goudmijn in Baia Mare. Daarbij kwam 110.000 ton cyanidehoudend slib met zware metalen in de rivier de Tisza terecht. Binnen enkele dagen werd over een lengte van 700 kilometer nagenoeg de gehele fauna en flora vernietigd. Duizenden mensen waren wekenlang van hun drinkwatervoorziening afgesneden. Van de tientallen oorspronkelijke vissoorten in de Tisza , komen nu slechts kleine, vaak zieke of misvormde, exemplaren voor. Daarvoor in de plaats ontwikkelen zich massa's meervallen en steenkarpers die daar oorspronkelijk helemaal niet thuishoren.

Uit Greenpeace-onderzoek is gebleken dat de situatie vandaag de dag niet veel beter is. Sinds de eerste dambreuk vonden er in het stroomgebied van de Tisza een aantal nieuwe milieuongelukken plaats. Bijna altijd waren hierbij mijnbouwbedrijven betrokken. In zes gevallen werden opnieuw door dam- en pijpbreuken in mijnen rivieren met cyanide en giftige zware metalen besmet. Ook uit de Aurul-mijn zijn er in de herfst van 2000 opnieuw giftige chemicaliën in de Tisza terechtgekomen.

'Deze nieuwe ongevallen waren te voorzien', zegt Eco Matser van Greenpeace. 'Ze hadden voorkomen kunnen worden als men na het ongeluk risico-mijnen gesloten of gesaneerd had'. Greenpeace eist algemene stopzetting van de goudwinning met cyanide en onmiddellijke sluiting van de Aurul-goudmijn.

Volgens het Roemeense ministerie van Milieu ontbreken bij 80 procent van de actieve mijnbouwbedrijven de noodzakelijk veiligheidsvoorschriften. Sommige mijnen zijn inmiddels in handen van Australische en Canadese bedrijven, die in de Karpaten een ware goudjacht begonnen zijn. Een Hongaars verzoek bij de EU om 10 miljoen dollar te besteden aan een herstelplan voor het leven in de Tisza is nog steeds niet ingewilligd.

Meer informatie

Het Greenpeace-rapport: Ein Jahr nach der Zyanidkatastrophe in Baia Mare (Duitstalig)

Greenpeace heeft bij de Roemeense overheid en de Aural-mijn geprotesteerd tegen heropening. De mijn is echter nog steeds in bedrijf.


Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 - 4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, info@greenpeace.nl