Stichting Natuur en Milieu

PERSBERICHT

Utrecht, 30 januari 2001

Milieuorganisaties toetsen glastuinbouwlocaties Geen glazen stad in Zuidplaspolder

Stichting Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties willen dat in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening (Vijfde Nota RO) veel zorgvuldiger wordt omgegaan met locaties voor de glastuinbouw. Deze in feite industriële landbouwtak is een grootverbruiker van energie, heeft grote landschappelijke bezwaren, verstoort de waterhuishouding en geeft milieuproblemen door onder andere bestrijdingsmiddelen. Criteria die de Vijfde Nota RO voorschrijft voor nieuwe locaties na 2010 worden nu omzeild voor tien concrete locaties. Daarmee ontkracht het Rijk meteen zijn eigen beleid in de Vijfde Nota RO, die morgen officieel wordt gepresenteerd.

De milieuorganisaties stellen dat het totale ruimtebeslag door de glazen steden - momenteel ca. 10.000 hectare - niet mag toenemen. In de Vijfde Nota RO zijn zonder meer alle tien de locaties voor nieuwe grootschalige glastuinbouw - in totaal ca. 5000 hectare - opgenomen die eerder waren afgesproken tussen het Ministerie van Landbouw en de landbouworganisatie LTO-Nederland. De milieuorganisaties willen echte garanties dat voor nieuwe glastuinbouw oude wordt ingeleverd. Belangrijk is voorts dat de uiteindelijke besluitvorming plaatsvindt op grond van een brede afweging van alle belangen. Niet alleen de belangen van de glastuinbouwsector mogen tellen. De milieuorganisaties pleiten voor een landelijke milieu-effectenrapportage (of een vergelijkbaar onderzoek), inclusief afweging tegen alternatieve locaties zoals bij Schiphol.

De tien locaties die de Vijfde Nota RO noemt, zijn niet getoetst aan milieu- en landschapscriteria, die wel gaan gelden voor eventueel later aan te wijzen glastuinbouwgebieden. De milieuorganisaties pleiten ervoor dat deze criteria nu ook worden toegepast op deze tien locaties. Zij hebben zelf de locaties globaal getoetst op de gevolgen voor waterhuishouding, ruimte en milieu. De locaties bij Bergerden (G.), Moerdijkse Hoek (NBr.) en Californië/Siberië (L.) blijken in principe geschikt te zijn. Voor zes andere locaties is nader onderzoek nodig voordat een beslissing kan vallen. De locatie Zuidplaspolder bij Rotterdam scoort op alle punten onvoldoende en valt af.

Tekst van de brief over de glastuinbouw aan de ministers Pronk en Brinkhorst

Nadere inlichtingen: Frank van der Ven, tel. 030-23323128 Marijke Brunt, tel 030-2331328

terug naar boven