European Commission

CES/01/9

Brussel, 30 januari 2001

Mededingingsbeleid van de EU valt over het algemeen in goede aarde bij het Europees Economisch en Sociaal Comité

Het Europees ESC heeft tijdens zijn januari-zitting met algemene stemmen een advies goedgekeurd over het door de Commissie opgestelde XXIXe Verslag over het mededingingsbeleid (rapporteur: de heer Pezzini, Italiaans lid van de groep Diverse werkzaamheden).

Dit XXIXe verslag is opgesteld in een tijd waarin de manier waarop de mededingingsregels van de EU worden toegepast, een drastische verandering ondergaat en de ontwikkelingen in het bedrijfsleven elkaar in een hoog tempo opvolgen (bv. de door mondialisering en de opkomende nieuwe economie teweeg gebrachte exponentiële groei - in aantal en omvang - van grensoverschrijdende concentraties).

In zijn uitvoerige advies over dit verslag behandelt het Comité vraagstukken als de modernisering van het EU-mededingingsrecht, de afschaffing van de exclusieve bevoegdheid van de Commissie voor het beheer van het mededingingsbeleid, overheidssteun en de samenwerking met de landen van Midden- en Oost-Europa.

Het Comité acht het significant dat de Commissie voorstelt om aan de burger in het EU-mededingingsbeleid een spilfunctie toe te kennen, en is dan ook ingenomen met het nieuwe actieprogramma om de burger in zijn/haar hoedanigheid van consument een centrale plaats in dat beleid te geven, en wel niet alleen als degene voor wie de voordelen daarvan zijn bestemd, maar ook als "promotors van dat beleid". Door die accentverlegging zullen de activiteiten op dit gebied doeltreffender worden en zal daarmee sneller op de ontwikkelingen kunnen worden ingespeeld.

T.a.v. het toenemend gebruik van concentratiecontrole als middel tegen het ontstaan van collectieve machtsposities, merkt het Comité op dat dit zinvol kan zijn, omdat hiermee het grotere risico van concurrentiebeperking ècht wordt aangepakt. Zolang echter precieze definities van het begrip "collectieve machtspositie" ontbreken, blijft het moeilijk om een collectieve machtspositie te onderscheiden van andere marktverdelingen die géén mededingingsrisico's met zich meebrengen, de concurrentie zelfs kunnen bevorderen en aan een uitgesproken behoefte van de moderne economie voldoen.

De volledige tekst van dit advies zal binnenkort in alle elf officiële EU-talen op de website van het Comité (www.esc.eu.int) verschijnen.

Geïnteresseerd in nadere informatie over het Economisch en Sociaal Comité en zijn activiteiten? Neem dan contact op met Nick Foster, persvoorlichter van het ESC (tel.: +32 2 546 9207

of e-mail: nicholas.foster@esc.eu.int).