Provincie Utrecht

Persbericht
30 januari 2001

Nieuwe buitenplaats aan de Vecht

Gedeputeerde staten stemmen er mee in dat op de agrarische gronden naast het pand Zandpad 55 te Breukelen een woning met een berging wordt gebouwd voor een aan te leggen nieuwe buitenplaats. De buitenplaats omvat ca. 7½ ha. De nu nog agrarische gronden worden - met uitzondering van een privé gedeelte - heringericht naar een meer op de natuur en het landschap gericht gebruik en door de aanleg van paden opengesteld voor de extensieve (wandel)recreatie. Over 5 jaar wordt de buitenplaats uitgebreid met nog eens 15 ha van een naastgelegen agrarisch bedrijf wanneer dat stopt met de agrarische activiteiten. De te bouwen woning is ca 3000 m³ groot.

Het plan is in overeenstemming met het rijksbeleid, heeft de instemming van de inspecteur van de ruimtelijke ordening en past in het provinciaal beleid voor nieuwe landgoederen en buitenplaatsen. Dit beleid stimuleert dat particulieren nieuwe natuur gaan realiseren. Er moet dan wel worden voldaan aan een aantal voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de locatie van de gronden, de oppervlakte nieuwe natuur en de inrichting van het gebied. In ruil daarvoor mogen particulieren dan een huis met allure bouwen op deze gronden.

Ook natuurbeschermingsorganisaties zoals Utrecht Landschap, Natuurmonumenten, Stichtse Milieufederatie en Commissie voor de Vecht en Plassengebied stemmen in met de realisering van de nieuwe buitenplaats.

Voor nadere informatie: Marja van Buuren, 030 - 258 3207 of marja.van.buuren@province-utrecht.nl

Terug