Provincie Utrecht

Persbericht
30 januari 2001

Vernieuwende aanpak werkt!
Natuurgebiedplan Kromme Rijngebied

GS hebben het Natuurgebiedplan Kromme Rijngebied vastgesteld inclusief de daarbij behorende Inspraaknota. Met deze vaststelling wordt aan particulieren en terreinbeschermende organisaties de mogelijkheid geboden subsidieaanvragen in te dienen om zodoende een bijdrage te leveren aan de realisatie van de ecologische hoofdstructuur in Utrecht. Voor dit natuurgebiedplan is gekozen voor een nieuwe methodiek van planvorming via workshops. Er zijn slechts 32 bedenkingen bij GS binnengekomen. Dit is gezien de omvang van het plangebied een relatief klein aantal.

Workshops
Workshops blijken het middel om een brede discussie te starten met betrokkenen om de diverse belangen samen te brengen. Deze (interactieve) workshopmethode heeft draagvlak gecreëerd en komt tegemoet aan de wens van verschillende partijen om de 'eigen stem' te laten horen tijdens het proces. De bedenkingen hadden met name betrekking op de intekening van de ecologische verbindingszones in het Langbroekerweteringgebied, de planologische schaduwwerking en de relatie tussen het natuurgebiedplan en het gebiedsgerichte project Langbroekerwetering en de landinrichtingsprojecten Groenraven-Oost en RAK Kromme Rijn.

Inspraaknota
Naar aanleiding van de ingediende bedenkingen is een inspraaknota opgesteld. Deze is behandeld in de gebiedscommissie Langbroekerwetering en de Provinciale Commissie Landelijk Gebied. Met name het kaartbeeld is aangepast. Ecologische verbindingen zijn op een logische plaats komen te liggen, de grenzen van het bos 'Nieuw Wulven' zijn aangepast en het zoekgebied nieuwe natuur in het Langbroekerweteringgebied is uitgebreid. Tevens is ter verduidelijking de tekst op bepaalde punten aangepast.

Natuurgebiedplan Kromme Rijngebied
Het natuurgebiedplan vormt een belangrijk instrument voor de realisering van het rijks- en provinciaal natuur- en landschapsbeleid, specifiek voor de realisatie van de ecologische hoofdstructuur (EHS). In het kader van de ecologische hoofdstructuur worden nieuwe natuurgebieden ontwikkeld en wordt de kwaliteit van de bestaande natuurgebieden verbeterd. Verder worden ecologische verbindingszones aangelegd om de uitwisseling van planten en dieren tussen de natuurgebieden te verbeteren. Met de begrenzing en het aangeven van de natuurdoelen biedt het plan subsidiemogelijkheden op basis van de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 (SN 2000). Natuurbeschermingsorganisaties en particulieren kunnen subsidie krijgen voor de ontwikkeling, de omvorming en het beheer van de natuurgebieden en de verbindingszones.

Voor nadere informatie: Karin Tuinman, 030 - 258 3325 of karin.tuinman@province-utrecht.nl

Terug