FNV

Urgent Action: Nike schendt vakbondsrechten in Mexico

mondiaal - Mascha. Spanjers@FNV.nl

Internationale vakbondsrechten worden op grote schaal geschonden in een Mexicaanse kledingfabriek die voornamelijk voor Nike produceert. Doe mee met het Urgent Action Network van FNV Mondiaal en vraag Nike directeur Philip Knight een einde te maken aan deze schendingen! Op 12 januari '01 hielden alle 800 werknemers van een kledingfabriek in Mexico, die o.a. produceert voor Nike, een werkonderbreking. De directe aanleiding was het ontslag van 20 werknemers die bij de directie van de Koreaanse fabriek klaagden over de slechte arbeidsomstandigheden in de fabriek en de lage lonen. De politie maakte met bruut geweld een einde aan de staking, 15 mensen moesten in het ziekenhuis behandeld worden. Vorige week ontsloeg de directie nog eens 300 stakers.

Eisen
De werknemers eisen dat de ontslagen werknemers weer worden aangenomen en dat het recht op organisatie, ILO Conventie 87, en het recht op collectieve onderhandelingen, ILO Conventie 98, worden gerespecteerd, zodat zij hun eigen vakbondbond kunnen oprichten die kan onderhandelen over betere lonen en arbeidsomstandigheden.

ITGLWF
Het internationale beroepssecretariaat voor o.a. kleding, de International; Textile, Garment and Leather Workers' Federation, de ITGLWF, heeft van de directeur van Kuk Dong, Hyo-su Byun geëist dat de ILO Conventies nageleefd worden. Algemeen secretaris Neil Kearney van de ITGLWF heeft eveneens president Kim Dae-jung gevraagd zich over de zaak te buigen. Ook heeft hij Nike opgeroepen hun invloed te gebruiken voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het naleven van de ILO Conventies.

Doe mee!
FNV Mondiaal ondersteunt de werknemers in Mexico en hun actie en roept dan ook iedereen op een e-mail te sturen naar Nike-baas Philip Knight.
Doe mee met het Urgent Action Network!
Om met Nike te spreken:
Just do it!

Klik http://www.fnv.nl/04wiezijnwij/mondiaal/vakbondsrechten/?mexico-act.php (hier) en onderteken de brief met je e-mailadres.

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .