Provincie Drenthe

Gedeputeerde Staten voor wijzigingen in Drents onderwijs

Assen, 30 januari 2001
Persberichtnummer 01-007



Gedeputeerde staten stellen provinciale staten voor in te stemmen met de adviezen over een aantal wijzigingen in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs in Drenthe. Het betreft aanvragen van schoolbesturen over bestuurlijke en scholenfusies, het omzetten van speciaal voortgezet onderwijs (SVO) naar een afdeling/school voor leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) en praktijkonderwijs (PRO), het verzorgen van onderdelen van het onderwijsprogramma voor Voorbereidend Beroepsonderwijs door een andere school voor VBO en het invoeren van intrasectorale programma's.
De provincie geeft haar advies aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen tegen de achtergrond van haar zorg voor een evenwichtig, goed gespreid en voldoende toegankelijk onderwijsaanbod.

Positief advies
Gedeputeerde staten stemmen in met de volgende aanvragen:
* Scholenfusie tussen de Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh en De Boei, school voor Speciaal Voortgezet Onderwijs - Leer- en Opvoedingsmoeilijkheden (SVO-LOM) in Assen. De Boei wordt omgezet in een afdeling voor leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) binnen de CSG Vincent van Gogh.

* Invoering van de intrasectorale programma's Bouw Breed en Handel en Administratie op Rijksscholengemeenschap Stad en Esch in Meppel.

* Bestuurlijke en scholenfusie tussen de Christelijke Scholengemeenschap Menso Alting, het Morgenland College, De Wegwijzer (SVO-LOM) en Het Kompas (SVO-MLK) in Hoogeveen. De Wegwijzer en Het Kompas worden omgezet in afdelingen leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) en praktijkonderwijs (PRO) binnen de brede scholengemeenschap.

* Bestuurlijke en gedeeltelijke scholenfusie tussen de Openbare Scholengemeenschap De Groene Driehoek, het Mr. Harm Smeenge College, de J.M. Dikkenbergschool (SVO-LOM) en de School voor Praktische vorming (SVO-MLK) in Hoogeveen.
De Openbare Scholengemeenschap De Groene Driehoek, het Mr. Harm Smeenge College en de J.M. Dikkenbergschool fuseren tot een brede scholengemeenschap, waarbij De Dikkenbergschool wordt omgezet in een afdeling leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) binnen de scholengemeenschap. De School voor Praktische vorming blijft bestaan als een zelfstandige school voor Praktijkonderwijs (PRO) onder het nieuwe bestuur.

* Een vorm van samenwerking tussen de drie brede scholengemeenschappen in Emmen, het Esdal College, het Hondsrug College en het Katholiek Drents College, waarin leerlingen van de ene school onderdelen van het VBO-programma kunnen volgen op een andere school.

Negatief advies
Gedeputeerde staten geven een negatief advies over de aanvraag van het Morgenland College voor een afdeling Landbouw en Natuurlijke Omgeving in Hoogeveen. De reden hiervoor is dat de stichtingsnorm (=260 leerlingen) niet wordt gehaald.

Niet ontvankelijk
De aanvraag van het Morgenland College in Hoogeveen voor het intersectorale programma Handel en Administratie is niet ontvankelijk, omdat de aanvraag incompleet is. Het Morgenland College heeft het vereiste regionale overleg niet gevoerd. Ook de aanvraag van AOC Terra voor een school voor landbouwonderwijs in Hoogeveen is niet ontvankelijk, omdat de aanvraag niet tijdig is ingediend.

De Statencommissie Cultuur en Welzijn vergadert hierover op 21 februari 2001 en Provinciale Staten op 14 maart 2001.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl