Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
11

Directie:
voorlichting

Publicatiedatum:
31 01 2001

Status:
informatie

Eerste tranche subsidie kanjermonumenten

Voor twaalf zogeheten kanjermonumenten in de provincies Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland komt een forse restauratiesubsidie beschikbaar. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 30,5 miljoen gulden. Staatssecretaris dr. F. van der Ploeg (Cultuur) heeft dit woensdagochtend bekend gemaakt in Kampen.

Enkele gehonoreerde 'kanjers' zijn het Voormalig Stadsziekenhuis in Kampen (1,4 miljoen gulden), de Synagoge in Enschede (3,3 miljoen gulden), de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden (1,4 miljoen gulden), kasteel Nederhemert in Zaltbommel (5,5 miljoen gulden) en de Nieuwstadskerk in Zutphen (4 miljoen gulden)

Het rijk heeft in totaal 200 miljoen gulden beschikbaar gesteld om de restauratieachterstand bij kanjermonumenten aan te pakken. Kanjermonumenten zijn omvangrijke en complexe rijksmonumenten die dringend aan restauratie toe zijn. Verder uitstel van restauratie leidt tot grote vervolgschade en hoge kosten. In een brief aan de Tweede Kamer noemt Van der Ploeg de "kanjers, waarom het hier gaat, een nationale keurcollectie van bijzondere gebouwen en complexen uit verschillende tijden; rijksmonumenten die om verschillende reden grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigen en waarvan de instandhouding van groot belang is".

In totaal zijn 121 subsidieverzoeken in het kader van het Besluit Rijkssubsidiering Grootschalige Restauraties bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) ingediend. Het betreft hier veelal kerkgebouwen, kastelen en landhuizen. Op basis van de subsidiecriteria zijn landelijk 69 aanvragen voor behandeling in aanmerking gekomen. Hun gezamenlijke subsidieaanvraag bedraagt ruim 340 miljoen gulden.

Voor de provincies Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland zijn dertien aanvragen in behandeling genomen. Staatssecretaris Van der Ploeg heeft uiteindelijk twaalf verzoeken gehonoreerd. De totale subsidiebehoefte van deze aanvragen komt uit op bijna 36 miljoen gulden. De toekenning van ruim 30, 5 miljoen gulden door de staatssecretaris betekent een honorering van de aanvragen met ongeveer 90 procent.

Woensdagmiddag zal Van der Ploeg in Steenbergen de tweede tranche van gehonoreerde aanvragen bekend maken voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De derde en laatste bijeenkomst vindt woensdagavond plaats in het Vredespaleis in Den Haag. Daar zal de staatssecretaris de aanvragen van de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht presenteren.

Zie: verdeling subsidie regio noord en oost (21,5 Kb)