Gemeente Bellingwedde

FUSIE GEMEENTEN VLAGTWEDDE/BELLINGWEDDE

Aan de inwoners van Bellingwedde

In het afgelopen jaar 2000, en vooral in de maand september 2000 heeft u met regelmaat via de regionale kranten, Radio Westerwolde en RTV-Noord nieuws kunnen vernemen over de voornemens van de gemeentebesturen van de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde om op termijn te komen tot een fusie van beide gemeenten.

Op 26 september 2000 hebben de gemeenteraden van beide gemeenten over deze voornemens vergaderd. De raad van Bellingwedde heeft - kort weergegeven - besloten om de procedure die leidt tot het nemen van het ontwerp-besluit als bedoeld in artikel 3 van de Wet Arhi te vervolgen. Vertaald in een minder ambtelijke en juridische taal houdt dit in dat de gemeenteraad geen beletselen ziet om de procedure te vervolgen die daadwerkelijk tot een fusie van beide gemeenten zal leiden. Overigens houdt deze procedure onder meer in dat het nog meerdere jaren zal duren voordat zo een fusie een feit is. In dit traject is ook voorzien dat de gemeentebesturen de bevolkingen zullen raadplegen over dit voornemen. Raadpleging van u betekent dat u ook over kennis en informatie moet kunnen beschikken met behulp waarvan de communicatie met u ook een zinvolle en inhoudsvolle wordt. Daartoe hebben beide besturen voorbereidingen getroffen om een brochure samen te stellen die huis aan huis wordt verspreid en waarin u de informatie voornoemd kunt lezen.

Echter, de besluitvorming die in de gemeenteraad van Vlagtwedde op 26 september 2000 heeft plaatsgevonden heeft er toe geleid dat u rond het onderwerp "fusie" de laatste maanden in de media niet of nauwelijks meer iets leest of hoort. Ook de brochure zoals hiervoor is aangehaald heeft u niet bereikt. De gemeenteraad van Vlagtwedde heeft namelijk besloten om alvorens een besluit te nemen zoals door de raad van Bellingwedde is gedaan nog nader onderzoek te laten verrichten. Dit onderzoek zal meerdere aspecten van een beoogde fusie belichten. Het laat zich aanzien dat de uitkomsten van dit onderzoek in de loop van dit jaar bekend zijn. De beide gemeentebesturen verkeren derhalve op dit moment in een fase waarin het bestuurlijke proces van samenvoeging als het ware "op een zacht pitje" staat. Ook is daarom nog niet het moment aangebroken dat u uitgebreid over de voornemens wordt geïnformeerd. Met het voorgaande verwachten wij u te hebben uitgelegd waarom u de laatste maanden zo weinig meer verneemt over een ook voor u allen zo belangrijk onderwerp als het samenvoegen van de gemeente waar u woont met onze zuidelijke buurgemeente.

Met in acht name van het raadsbesluit van 26 september van de gemeenteraad van Bellingwedde zult u begrijpen dat wij hopen en verwachten dat in de loop van het jaar dat nu voor ons ligt de berichtgeving zodanig zal zijn dat de draad van het proces van samenvoeging door beide gemeenten weer is opgepakt. Ook zullen momenten worden ingeruimd voor communicatie met u daarover.
Burgemeester en wethouders