Waterschap Zuiderzeeland


01-06
Lelystad, 31 januari 2001

Inwoners kunnen reageren op waterbeheer
Nieuw waterbeheersplan voor Zuiderzeeland in de maak

Het Waterschap Zuiderzeeland werkt de komende maanden aan een nieuw waterbeheersplan. In het plan komen de maatregelen en projecten te staan die het waterschap de komende vier jaar wil gaan uitvoeren. Het plan geldt voor de periode 2001 2005 en bevat het beleid van het waterschap. Het waterschap maakt dat beleid niet alleen. Dit voorjaar gaat het waterschap met de provincie, de gemeenten en diverse belangenorganisaties om tafel. Ook de inwoners in het beheersgebied krijgen de mogelijkheid over het waterbeheersplan hun zegje te doen. Halverwege dit jaar ligt het plan ter inzage en kan men op het plan reageren.

In het waterbeheersplan komt een meerjarenvisie met daaraan gekoppeld welke activiteiten er uitgevoerd gaan worden. Het plan waar het Waterschap Zuiderzeeland nu mee bezig is, gaat de waterbeheersplannen van de oude waterschappen vervangen. Omdat het werken met water veel belangen raakt zullen al die belangen ook in het waterbeheersplan aan bod komen. Het waterschap praat in de komende maanden dan ook niet alleen met de provincie en de gemeenten maar ook met diverse andere belangengroeperingen zoals de drinkwatermaatschappijen (FDM en WMO), de landbouw (NLTO), natuur en milieuorganisaties (o.a. Flevolandschap, Natuurmonumenten) organisaties op het gebied van recreatie (o.a. Sportvissers).

Voorontwerp
Het voorontwerp-waterbeheersplan, zoals dat de komende tijd besproken gaat worden, is al tot stand gekomen met inbreng van diverse overheden en organisaties in Flevoland. Er zijn voorlopig zo´n 60 maatregelen geformuleerd die ondergebracht zijn in zes hoofdthema´s. Dat zijn: Waterkering en externe veiligheid, Watersysteem en interne veiligheid; Stedelijk water en waterketen, Waterkwaliteit, waterbodem en emissiebeheer, Ecologie en duurzaamheid en als zesde Instrumentarium en meetnet. De komende maanden zullen gebruikt worden om de activiteiten binnen deze hoofdthema´s van een prioriteit te voorzien.

Naar verwachting is het halverwege dit jaar mogelijk op het waterbeheersplan in te spreken. Eind dit jaar zal het waterschapsbestuur het plan behandelen en vaststellen. Daarna moet de provincie nog haar goedkeuring geven.