Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
12

Directie:
voorlichting

Publicatiedatum:
31 01 2001

Status:
informatie

Dit bericht is het vervolg op persbericht 11
Van der Ploeg verdeelt eerste en tweede tranche van 200 miljoen gulden voor restauratie kanjermonumenten

Vijftien grote rijksmonumenten in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg komen in aanmerking voor extra restauratiegelden van het rijk. Voor deze zogeheten kanjers wordt in totaal een bedrag van 63,5 miljoen gulden uitgetrokken. Staatssecretaris dr. F. van der Ploeg (cultuur) heeft dit woensdagmiddag bekend gemaakt op een bijeenkomst in Steenbergen.

Tot de gehonoreerde aanvragen behoren onder meer Basiliek van Sint Jan en de Vestingwerken in Den Bosch voor een bedrag van in totaal 17,5 miljoen gulden. Andere gehonoreerde monumenten zijn onder meer het badpaviljoen in Domburg (1,8 miljoen gulden), de kloosterkazerne in Breda (2,7 miljoen gulden), het Glaspaleis in Heerlen (6,5 miljoen gulden) en het kasteel Neubourg in Gulpen (9,4 miljoen gulden). In de St. Gummaruskerk in Steenbergen werden de klokken feestelijk geluid na het bekend maken van de toegewezen subsidie van bijna vijf miljoen gulden. Het rijk heeft in totaal 200 miljoen gulden beschikbaar gesteld om de restauratieachterstand bij kanjermonumenten aan te pakken. Kanjermonumenten zijn omvangrijke en complexe rijksmonumenten die dringend aan restauratie toe zijn. Verder uitstel van restauratie leidt tot grote vervolgschade en hoge kosten. In een brief aan de Tweede Kamer noemt Van der Ploeg de kanjers, waarom het hier gaat, een nationale keurcollectie van bijzondere gebouwen en complexen uit verschillende tijden; rijksmonumenten die om verschillende reden grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigen en waarvan de instandhouding van groot belang is.

In totaal zijn 121 subsidieverzoeken in het kader van het Besluit Rijkssubsidiering Grootschalige Restauraties bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) ingediend. Het betreft hier veelal kerkgebouwen, kastelen en landhuizen. Op basis van de subsidiecriteria zijn landelijk 69 aanvragen voor behandeling in aanmerking gekomen. Hun gezamenlijke subsidieaanvraag bedraagt ruim 340 miljoen gulden.

Woensdagochtend maakte staatssecretaris Van der Ploeg in Kampen de toewijzing van restauratiesubsidies bekend voor de provincies Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland. Daarbij zijn twaalf monumenten gehonoreerd voor een bedrag van in totaal 30,5 miljoen gulden. Enkele daarvan zijn het Voormalig Stadsziekenhuis in Kampen, de Synagoge in Enschede (3,3 miljoen gulden), de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden (1,4 miljoen gulden), kasteel Nederhemert in Zaltbommel (5,5 miljoen gulden) en de Nieuwestadskerk in Zutphen (4 miljoen gulden).

Woensdagavond zal de staatssecretaris in het Vredespaleis in Den Haag de derde en laatste tranche presenteren van gehonoreerde kanjermonumenten voor de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht.
Zie: verdeling subsidie regio zuid (22,5 Kb)
Zie: verdeling subsidie regio noord en oost (21,5 Kb)