FNV

Priesters in het nauw door extra belastingaanslag
FNV Voorlichting - publieksinfo@fnv.nl

Het nieuwe belastingstelsel pakt nadelig uit voor de Nederlandse priesters. De bijtelling voor kost en inwoning wordt bijna verdubbeld. De FNV probeert te bemiddelen.

De Nederlandse priesters en de 7 bisschoppen hangt een extra belastingaanslag boven het hoofd. In het nieuwe belastingstelsel staan de 1500 rooms-katholieke geestelijken te boek als werknemers. De extra bijdrage die het ministerie van Financiën vraagt, kan oplopen tot zo'n 10 miljoen gulden. Dit meldt het FNV Magazine.

Tot nu toe moesten de geestelijken 6600 gulden bij hun inkomen optellen omdat ze kost en inwoning krijgen. Volgens het nieuwe belastingstelsel zijn de priesters nu werknemer. De bijtelling voor kost en inwoning wordt dan bijna verdubbeld.

FNV-bestuurder Agnes Jongerius bekijkt of ze priesters kan helpen. `Het nieuwe belastingstelsel zou geen negatieve gevolgen hebben voor de werkende bevolking. Als blijkt dat bepaalde regelingen nadelig uitpakken, gaan we aandringen op wijzigingen in wet.`

Het belastingstelsel treft ook de dominees en imams. Maar bij de rooms-katholieke kerk is het probleem groter vanwege de vrije kost en inwoning.

31 januari 2001

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over de Tijd campagne van de FNV?
Check: http://www.fnv.nl/tijd.