GAIA

GAIA EN ANIMAUX EN PERIL EISEN SLUITING VEEMARKT CINEY

"HET IS NU GENOEG GEWEEST": IN CINEY NOG ALTIJD DIERENLEED, DIERENMISHANDELING EN ERNSTIGE INBREUKEN OP NIEUWE WETGEVING 131.591 handtekeningen ondersteunen eisen GAIA en Animaux en Péril

31 januari 2001

Persbericht

© GAIA

"De vergunning voor de veemarkt van Ciney moet ingetrokken worden. Het is genoeg geweest." Dat eisen de dierenrechtenorganisaties GAIA en Animaux en Péril, want op de veemarkt van Ciney doen zich nog altijd ernstige inbreuken op de nieuwe veemarktenwetgeving voor. De marktorganisatoren zijn niet in staat om de nodige maatregelen te treffen, waartoe ze krachtens de nieuwe wet verplicht zijn, ondanks de duidelijke waarschuwingen en sterke verklaringen van de bevoegde ministers en de regering. Amper vier dagen nadat de bevoegde ministers Aelvoet en Gabriëls in een persbericht "ernstige inbreuken op het dierenwelzijn" in Ciney meldden, stelden GAIA en Animaux en Péril vorige week op de markt van 26 januari opnieuw vast hoe dieren met stokken hard in het aangezicht geslagen en gestoken werden met stokken, en valpartijen, veel te kort aangebonden, uitgeputte, zieltogende en gewonde dieren. Ook weer sloegen kinderen op de dieren. Deze manifeste inbreuken op de gewijzigde veemarktenwetgeving werden op video vastgelegd. Om hun eisen kracht bij te zetten, toonden de dierenrechtenorganisaties 131.591 op twee maand ingezamelde handtekeningen. GAIA en Animaux en Péril dienen bij het parket van Dinant klacht in tegen diegenen die, zoals op de nieuwe beelden te zien is, de inbreuken pleegden.
De verstrengde wet verplicht de marktorganisatoren tot het treffen van maatregelen opdat o.a. het verbod dieren te schoppen, te slaan en te steken op gevoelige lichaamsdelen nageleefd wordt, dieren niet zo geleid of gedreven worden dat ze uitglijden of vallen, dieren zodanig aangebonden worden dat ze moeiteloos in een natuurlijke houding kunnen liggen, drinken, en het risico op verhanging, verwonding of verstikking zoveel mogelijk vermeden wordt, alle dieren, naar behoefte, van drinkwater kunnen voorzien worden, en zieke of gewonde dieren afgezonderd worden in een voor gepaste verzorging bestemd lokaal, dieren zonder hinder uitgeladen en naar hun standplaats geleid kunnen worden en nadien even ongehinderd terug opgeladen kunnen worden, alle constructies waarmee dieren in contact kunnen komen, en aanvoergangen geen letsel bij de dieren kunnen veroorzaken. Ciney voldoet daar niet aan. Vorige week stelden minister Gabriëls en minister Aelvoet in hun persbericht van 22.1. dat "zij niet zullen dulden dat toestanden uit het verleden terug de kop opsteken, integendeel" en dat "de veemarkten stuk voor stuk moeten aantonen dat zij de verstrengde dierenwelzijnsvoorwaarden op de veemarkten naar de letter en de geest van de wet toepassen". Eerder al stelde landbouwminister Gabriëls in de kamer (op 9.1.) dat "de verantwoordelijkheid klaar en duidelijk ligt bij de marktverantwoordelijken" en, voegde hij eraan toe, "ik herhaal en beklemtoon dat de markten ervoor moeten zorgen dat dergelijke incidenten zoals door GAIA gefilmd in de toekomst niet meer gebeuren". Minister Gabriëls wenste "eveneens te beklemtonen dat de betrokken marktverantwoordelijken de boodschap begrepen hebben". Ook premier Verhofstadt stelde in een brief van 15.1. dat de regering een reeks maatregelen genomen heeft "die diergelijke toestanden voor eens en voor altijd uit de wereld moeten helpen". De eerste minister schreef ook dat de "recente erkenning van de veemarkten werd genomen na een grondige controle of alle voorwaarden waren vervuld op het gebied van sanitaire voorzieningen en het welzijn van de verhandelde dieren" en, "de erkenning zal gepaard gaan met een verscherpte controle om mistoestanden, zoals door GAIA gefilmd, in de toekomst uit te sluiten".
In Ciney is de boodschap nog altijd niet begrepen. In tegenstelling tot wat minister Gabriëls en minister Aelvoet eisen, worden in Ciney de verstrengde dierenwelzijns-voorwaarden meer dan twee maand nadat de regering tot maatregelen besliste, nog altijd niet naar de letter en de geest van de wet toegepast.
GAIA en Animaux en Péril eisen dan ook dat de bevoegde ministers hun stoere taal hard maken. Zij moeten de markt van Ciney sluiten totdat de marktorganisatoren effectief kunnen aantonen dat dierenmishandeling en dierenleed eens en voor altijd uitgesloten is. Zoniet dreigt elders de situatie naar het slechte voorbeeld van Ciney zeer snel te ontaarden.
GAIA en Animaux en Péril zullen ook de Europese Commissie over de toestand inlichten. Die liet de dierenrechtenorganisaties weten tegen België naar aanleiding van de wantoestanden op Belgische veemarkten een onderzoek geopend te hebben die tot mogelijke veroordeling kan leiden wegens niet-naleving van de Europese dierenwelzijnswetgeving. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: GAIA@advalvas.be