Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=408264



Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 DEN HAAG Directie Kabinet en Protocol Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 31 januari 2001 Auteur J.P. de Savornin Lohman

Kenmerk DKP-2001/58 Telefoon 070- 348 6288

Blad /1 Fax 070-348 5268

Bijlage(n) beantwoording Kamervragen E-mail

Betreft Antwoord op de vragen van het lid Jurgens over een verzoek van de Nuntius in Den Haag aan het bisdom van Breda inzake een diocesane synode

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar Uw brief d.d. 11 januari 2001, waarbij gevoegd waren de door het lid Jurgens van Uw Kamer overeenkomstig artikel 140 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U als bijlage dezes het antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Jurgens

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van de berichten dat de nuntius van de Heilige Stoel in Den Haag, die tevens als ambassadeur van Vaticaanstad is geaccrediteerd bij de Nederlandse regering, zich tot de rooms-katholieke bisschop van Breda heeft gewend om te voorkomen dat in dat bisdom, bij wijze van ruggespraak met het kerkvolk, een diocesane synode zal worden gehouden bij de viering van het 150-jarig bestaan van het bisdom?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Acht u een dergelijke bemoeienis van de nuntius met Nederlandse binnenlandse aangelegenheden in overeenstemming met zijn status van vertegenwoordiger van een vreemde mogendheid, als diplomaat geaccrediteerd bij de Nederlandse regering?

Antwoord

De Nuntius is als vertegenwoordiger van de Heilige Stoel geaccrediteerd bij Harer Majesteits Hof. Hij is tevens de vertegenwoordiger van de paus in de Rooms Katholieke Kerkprovincie Nederland. De in vraag 1 genoemde synode betreft een interne aangelegenheid van de Rooms Katholieke kerk. Voor zo ver de Nuntius zich met deze aangelegenheid heeft bemoeid, is dat in zijn capaciteit van de vertegenwoordiger van de paus.

Kenmerk
DKP-2001/58
Blad /1

===