Vereniging voor het management in het Voortgezet Onderwijs

Utrecht, 30 januari 2001

P E R S B E R I C H T

300 Scholen zeggen "JA" tegen actie voor de Basisvorming

Zon 300 scholen voor voortgezet onderwijs voeren één dag actie ergens tussen 5 en 16 februari. Deze actie is een initiatief van de VVO en bestaat uit het houden van een studiedag voor het onderwijspersoneel om zich te bezinnen op de Basisvorming. Het wordt tijd dat de sector VO voor zichzelf op komt. Wij hebben duidelijk een signaal afgegeven aan de politiek dat wij voorbereidingstijd willen hebben voor een kwalitatief goede invoering van de Basisvorming. Hetgeen overigens ook geldt voor de overige onderwijsvernieuwingen. Als de overheid na herhaaldelijk aandringen van niet alleen de VVO maar ook van de besturenorganisaties, de vakbonden en de onderwijsinspectie daar geen gehoor aan wil geven dan doen we het zelf wel, onder het motto: Als we geen tijd krijgen dan nemen we die! De leerlingen worden op deze studiedag naar huis gestuurd.

Het gaat niet goed met het onderwijs! Daar wordt regelmatig over gepubliceerd. Jarenlang is er in het onderwijs te weinig geïnvesteerd. Dat is heel lang onopgemerkt gebleven omdat de onderwijsgevenden hart voor de zaak hebben en hun leerlingen niet zo maar in de kou laten staan. Maar dat heeft wel zijn tol geëist. Onderwijs is sluipenderwijs een sector geworden waar jongeren zich van afwenden. Een sector waarvan bekend is dat het werk inspannend is en de carrièremogelijkheden gering zijn. Uiteraard heeft dat met de salarissen te maken maar daar willen we niet het accent opleggen. Het onderwijs is in de problemen omdat er drie belangrijke vernieuwingsoperaties moeten worden uitgevoerd zonder dat de overheid daar ruimte voor geeft in de vorm van tijd of geld. Dat wordt door de werkenden in de sector als een groot probleem ervaren. Want willen we de kwaliteit van het onderwijs hoog houden dan moeten de vernieuwingen zorgvuldig en weloverwogen worden ingevoerd.

Daarom riep de VVO haar leden op tot deze actie, nadat bleek dat de politiek niet met concrete voorstellen wilde komen door tijd of geld beschikbaar te stellen voor de verbetering van de Basisvorming. Het merendeel van de scholen steunde het initiatief en houdt dan ook tijdens de twee actieweken een studiedag. Hoe deze dag verder ingevuld dient te worden wordt aan de scholen zelf overgelaten.

Ruimte in de Basisvorming, hetzij in tijd hetzij in geld, is een speerpunt voor toekomstige investeringen in het voortgezet onderwijs, want Basisvorming is het voorportaal naar Tweede Fase en Vmbo.

Het ligt in de bedoeling deze actie te herhalen in april en juni, wanneer de politiek niet met concrete toezeggingen komt.