Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode kruis start grootscheepse luchtbrug naar bhuj Kosten voor 4 maanden rodekruishulpverlening op 640 miljoen frank geraamd

Vroeg deze morgen landde het eerste van zeven grote vrachttoestellen waarmee het Internationale Rode Kruis een luchtbrug met hulpgoederen naar de verwoeste Indiase stad Bhuj zal onderhouden.

Tegelijkertijd maakte het Internationale Rode Kruis bekend dat het de kosten van de hulpoperatie thans op 640 miljoen frank raamt. Hiermee kunnen 300.000 mensen gedurende vier maanden geholpen worden. Volgens de laatste tellingen heeft de aardbeving reeds meer dan 20.000 mensenlevens en vele tienduizenden gewonden geëist. Het aantal ontheemden en mensen zonder voedsel en andere levensnoodzakelijke behoeften ligt nog veel hoger.

In Vlaanderen heeft het Rode Kruis samen met de andere noodhulporganisaties een beroep op het publiek gedaan om hun solidariteit met de slachtoffers en overlevenden te tonen door een bijdrage te storten.

'Het Rode Kruis tracht in samenwerking met de plaatselijke autoriteiten de dringende noden zo doeltreffend als menselijk mogelijk te beantwoorden. De verwoestingen in Bhuj en omgeving zijn echter zo massief dat alles in feite terug van de grond dient te worden opgebouwd,' zegt Jean Ayoub, de directeur Rampenmanagement van het Internationale Rode Kruis.

De prioriteit van het Indiase Rode Kruis, bijgestaan door het Internationale Rode Kruis, is gericht op het aanvoeren van massale hoeveelheden plastic zeilen, dekens en warme kleding en proteïnerijke biscuits. Op een groot aantal plaatsen worden medische opvangcentra ingericht om gewonden te verzorgen.

Aangezien zuiver water de hoogste prioriteit is in de strijd tegen epidemies wordt materiaal aangevoerd voor sanitaire voorzieningen. Ook choleravaccins worden voorzien teneinde een epidemie onmiddellijk te kunnen indijken.

'De operatie is in volle gang. Deze morgen zijn drie vluchten aangekomen. Twee Ilyushins (met een laadvermogen van elk 40 ton) met materiaal van het Duitse Rode Kruis om zuiver drinkwater aan te maken en een Fins rodekruisvliegtuig met een compleet veldhospitaal,' zei rodekruisafgevaardigde Patrick Fuller, in Bhuj. Later op de dag werden nog eens vier toestellen verwacht met materiaal uit Groot-Brittannië, Japan en Noorwegen.

Eén kilometer buiten het centrum van Bhuj is op de terreinen van het Lala College een oppervlakte ter groote van enkele voetbalvelden afgebakend voor de oprichting van een operationele basis van het Innternationale Rode Kruis. Deze basis zal o.m. het in aantocht zijnde veldhospitaal bevatten met ruimte voor 500 patiënten en mogelijkheden om nog eens 1.000 patiënten op ambulante basis te verzorgen.

Bijkomend personeel, onder wie chirurgen en verpleegkundigen, worden eveneens vandaag in Bhuj verwacht.

Logistieke eenheden van het Rode Kruis zijn reeds bezig met het opzetten van magazijnen voor hulpgoederen voor het opslaan van hulpgoederen alvorens ze verdeeld worden aan de noodlijdenden.

Interviews met rodekruismedewerkers ter plaatse kunnen geregeld worden met Patro Bijoy, informatieafgevaardigde van het Rode Kruis in Delhi. Hij is telefonisch bereikbaar op het nummer ++91-11-685 8671/2.

Giften ten voordele van de slachtoffers zijn welkom op rekening:

000-0000025-25

met vermelding "India"

Wij vragen u met aandrang deze rekeningnummers via uw medium te verspreiden.

31 januari 2001