Gemeente Groningen: B & W besluiten

Lewenborg-Zuid hogerop
Eigenaars van woningen aan de Meerpaal, Baken en Dukdalf in Lewenborg mogen een extra woonlaag op hun huis plaatsen. De bewoners zijn echter wel aan bepaalde richtlijnen gebonden. Zo moeten de huizen bijvoorbeeld na de verbouwing een plat dak blijven houden. Voor de extra woonlaag moet het gemeentebestuur een vrijstellingsbeleid opstellen voor de richtlijnen van het bestaande bestemmingsplan. De gemeente publiceert dit vrijstellingsbeleid en legt het 4 weken ter inzage. Na de (eventueel gewijzigde) vaststelling treedt de richtlijn onmiddellijk in werking.

Datum besluit: dinsdag, 30 januari 2001
Nota: Vrijstellingsbeleid dakopbouwen Lewenborg-Zuid

Hendrik de Vriesprijs vernieuwd
De Hendrik de Vries stipendia en prijs worden dé kunstprijzen van de gemeente Groningen. Jaarlijks reikt de jury twee Hendrik de Vries stipendia (een soort beurzen) uit van f 12.500,- aan jong talent op het gebied van beeldende kunst, letteren en podiumkunsten. Eens in de vijf jaar reikt de jury de Hendrik de Vriesprijs uit aan een gerenommeerd kunstenaar van (inter)nationaal belang. De prijs bedraagt f 25.000,-.

Datum besluit: dinsdag, 30 januari 2001
Nota: Wijzigingen Hendrik de Vriesprijs- en stipendia

Meer Prismagroepen
Vanaf augustus 2001 moeten er drie Prismagroepen bij komen in Groningen. Deze groepen zorgen voor de opvang van de kinderen wanneer de uitbreiding van het asielzoekerscentrum (Martinihof, Helpman) klaar is. Het college van B&W wil deze nieuwe Prismagroepen onderbrengen bij scholen in het zuiden van de stad.

Datum besluit: dinsdag, 30 januari 2001
Nota: De Prismagroep vanaf 2001 - opvang leerplichtige neveninstromers in het basisonderwijs

Gezonder Zorgen
De discussienota Gezonder Zorgen is vastgesteld door het college van B&W. Deze nota gaat over lokaal gezondheidsbeleid, het beleid dat de gemeente wil voeren om de gezondheid van de stadjers te bewaken en te verbeteren. Het uitgangspunt van de nota is dat ook factoren op andere terreinen dan alleen de gezondheidszorg de gezondheid beïnvloeden. Op 8 februari vindt hierover een eerste gedachtenwisseling plaats met de gemeenteraad.

Datum besluit: dinsdag, 30 januari 2001
Nota: Lokaal gezondheidsbeleid

Nieuwe indeling van wegen in de gemeente
Het onderscheid tussen verblijfsgebieden (waar men woont) en verkeersaders (drukke doorgaande wegen) staat centraal in de nieuwe indeling van de wegen. Naar aanleiding van dit onderscheid bepaalt het gemeentebestuur de maximumsnelheid voor de wegen. Het college gaat bepalen op welke weg je straks maximaal 30 km mag rijden en op welke weg je tot 50 km mag gaan. Dit heeft weer gevolgen voor de voorrangsregels. Het college wil dat er duidelijkheid over dit onderwerp komt en heeft daarom alle wegen binnen de gemeente Groningen opnieuw ingedeeld.
De wegen zijn ingedeeld in stroomwegen (de ringwegen en de A28/A7), in gebiedsontsluitende wegen (bijvoorbeeld Europaweg, Hereweg) en erftoegangswegen (binnenstad, wegen in 30 kilometergebieden). Op dit voorstel van het college is tot 2 maart inspraak mogelijk.

Datum besluit: dinsdag, 30 januari 2001
Nota: Concept-visie op categorisering van het wegennet

Gemeente onderschrijft de Verklaring van Arnhem
Het gemeentebestuur volgt de Verklaring van Arnhem. Deze verklaring bevat standpunten en stellingen voor het behoud van het cultuurhistorische groen (bijvoorbeeld oude parken). Het beleid van de gemeente voldoet al aan veel punten van de verklaring en met de overige punten is het gemeentebestuur nog bezig.

Datum besluit: dinsdag, 30 januari 2001
Nota: Verklaring van Arnhem

Steeds meer 30kilometer-gebieden
In de zogenaamde verblijfsgebieden (gebieden waar mensen wonen) komen 30kilometer-zones. Hiervoor krijgt het gemeentebestuur een subsidie van het rijk. Het gemeentebestuur gaat samen met de bewoners en belanghebbenden bekijken welke aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Sommige wijken zijn al 30kilometer-gebieden, en de volgende wijken staan op het programma: de Rivierenbuurt, Lewenborg, Helpman-West, Zeeheldenbuurt, Vinkhuizen en Paddepoel. De totale kosten voor dit plan bedragen bijna f 3 miljoen waarvan het rijk 40 procent gaat betalen.

Datum besluit: dinsdag, 30 januari 2001
Nota: Programma 30 kilometer deel 2

Regels voor bomen kappen
B&W gaan de aanvraag voor een kapvergunning in het vervolg eerst toetsen op de criteria: overlast, waardering en overige dringende redenen. De bomen krijgen punten voor alle aspecten die hem waardevol maken. Daarna beslist het college over de aanvraag. Krijgt een boom minder dan 30 punten dan betekent dit het einde van de boom. Bij het criterium waardering bijvoorbeeld, let het gemeentebestuur onder meer op de volgende punten: onvervangbaar, esthetisch, cultuurhistorisch, ecologisch, zeldzaam en educatief. Zo zijn de overige criteria ook in punten onderverdeeld.
Deze beleidsregels heeft het gemeentebestuur vastgesteld omdat het aanvragen voor kapvergunningen zo objectief mogelijk wil behandelen.

Datum besluit: dinsdag, 30 januari 2001
Nota: Beleidsregels inzake de afhandeling van aanvragen voor een kapvergunning

Meer woningen voor gehandicapten
Er komt een Fonds Stimuleringsbijdrage Woningaanpassing Gehandicapten. Dit is een fonds voor woningbouwers die al tijdens de bouw van woningen voorzieningen voor gehandicapten aanbrengen. Op deze manier wil het gemeentebestuur de schaarste aan woningen voor gehandicapten oplossen. Bovendien kost het de gemeente meer geld om de voorzieningen achteraf aan te laten brengen.

Datum besluit: dinsdag, 30 januari 2001
Nota: Stimuleringsbijdrage meerkosten aangepaste woningen

Sabangplein op de schop
Het Sabangplein (Indische buurt) biedt op het moment een rommelig straatbeeld. Daarnaast zijn de aanwezige bomen niet gezond. Daarom heeft het gemeentebestuur een nieuw ontwerp laten maken waarbij de oorspronkelijke klassieke opzet centraal staat. Tijdens de inspraakavonden bleek dat de bewoners het ontwerp te strak vonden en dat ze bang zijn dat automobilisten meer gaan scheuren. Verder vinden de bewoners het jammer dat de bomen weg moeten. Het college komt de bewoners tegemoet door onder meer de rijbaan te versmallen, een aantal bestaande bomen te handhaven en door een heg te plaatsen.

Datum besluit: dinsdag, 30 januari 2001
Nota: Herinrichting Sabangplein

Voorstellen wijziging Premiebeleid
Het Premiebeleid 2001 verandert waarschijnlijk door de landelijke ontwikkelingen op dit gebied. De Concernbrief berichtte al eerder over het Premiebeleid. Het beleid helpt langdurig werklozen aan een baan en gebruikt daarbij een premiestelsel. Het college stelt onder meer het volgende voor:

* het debat over de premies op deeltijdarbeid in te voeren wanneer er landelijke regels voor komen;

* de bestaande premie op deeltijdarbeid, de vrijlatingsregeling en de arbeidskostenvergoeding te handhaven;

* een eenmalige premie van f 250,- in te stellen voor klanten van SOZAWE die vrijwilligerswerk gaan doen.

De premies die het college eerder voorstelde (bijvoorbeeld f 4.000,- als je een baan vindt) wil het college door laten gaan. Het college legt deze voorstellen voor aan de raad.

Datum besluit: dinsdag, 30 januari 2001
Nota: Aanvulling op nota Premiebeleid 2001

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 31 januari 2001. Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.