Provincie Overijssel

Werkconferentie Gebiedsgericht werken bleek succesvol

De werkconferentie Gebiedsgericht werken op verbrede leest is succesvol verlopen. Vorige week donderdag kwamen bijna 200 bestuurders en medewerkers van Rijk, provincie, gemeenten en belangenorganisaties in het provinciehuis bijeen om te praten over een nieuwe aanpak van het plattelandsbeleid.
De conclusie aan het eind van de dag was dat verbreding van het huidige gebiedsgericht beleid wenselijk is, maar alleen als dit gebeurt als onderdeel van een totaal-visie op de ontwikkeling van een gebied. Ook de relatie tussen (grotere en kleinere) steden en het omringende platteland hoort daarbij een rol te spelen. Gedeputeerde Herman Kemperman toonde zich na afloop van de werkconferentie behalve over de opkomst ook zeer tevreden over het resultaat van de werkconferentie. Deze uitkomsten worden meegenomen in het nieuwe plan voor de ontwikkeling van het platteland van Overijssel (OPO).

De provincie Overijssel ontwikkelt het plattelandsbeleid vooral via het zogenaamde gebiedsgericht beleid. In dat kader lopen er inmiddels verschillende
uitvoeringsprogrammaís met daarin tal van projecten. De aanpak van elk gebiedsprogramma is verschillend en wordt bepaald door de centrale problematiek en het karakter van het gebied. De provincie wil de gebiedsgerichte benadering verbreden over de hele provincie. Dat wil zeggen: de hele provincie opdelen in samenhangende gebieden en daarvoor een samenhangend gebiedenbeleid ontwikkelen dat de fysieke, sociale en economische dimensies in gelijke mate integreert.

Om de verbreding van het gebiedsgericht beleid succesvol te maken, moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan. In de eerste plaats moet het proces goed beheersbaar blijven, en daarnaast moet de betrokkenheid van de provincie, de gemeenten en van de maatschappelijke instanties gegarandeerd zijn. Deze betrokkenheid moet gericht zijn op het stimuleren van de creativiteit van mensen. Verder is het belangrijk om alle knelpunten goed in beeld te krijgen en met elkaar te zoeken naar oplossingen. De regiefunctie en co^rdinatie van het gebiedsgericht beleid horen bij de provincie te liggen, is de mening van de (meeste) aanwezigen. Daarbij moeten goede afspraken worden gemaakt over de taken die bij de provincie thuishoren en welke bij de gemeenten. Binnenkort krijgen alle deelnemers een exemplaar van het conferentieverslag toegestuurd.

Bron: eenheid Landbouw, Natuur en


© 31-01-2001 Provincie Overijssel