datum: 31-01-2001 / bericht: 1 van 22



Vijfde ronde onderhandelingen bouw-CAO

De vijfde onderhandelingsronde over de nieuwe bouw-CAO vond plaats op 29 januari. Hij nam tien uur in beslag. Aan de orde waren opnieuw de voorstellen over de arbeidstijden, in combinatie met de voorstellen over arbeid en zorg ('tijd voor thuis'). Er zijn over en weer voorstellen en tegenvoorstellen gedaan.

FNV Bouw zei bereid te zijn mee te denken over de wens van werkgevers om de bedrijfstijd te verlengen. In dat kader wil de bond meewerken aan het beëindigen van de collectieve bedrijfssluitingen, zowel in de winter als in de zomer. Dat kan door werknemers meer zeggenschap te geven over hun vakantie en atv-dagen. Verder wil de bond werknemers de mogelijkheid bieden om ook buiten het huidige dagvenster (dat ligt tussen 07.00 en 18.00 uur) hun reguliere werk te doen, met inachtneming van de norm van maximaal 11,5 uur per dag aan werk- en reistijd. Voor de uren buiten het dagvenster moet dan wel een 'inconveniëntie-toeslag' gelden, ook als de werknemer zelf op die uren wil werken. Want in de praktijk is vaak niet duidelijk op wiens verzoek buiten het dagvenster wordt gewerkt.. Behalve voor het huidige systeem (van 5 dagen van 8 uur plus 24 atv-dagen) zouden werknemers moeten kunnen kiezen voor andere modellen (waaronder 4 dagen van 9 uur). De afspraken over de arbeidstijden zouden moeten gelden voor zowel de bouw- als de uta-CAO.

De discussie spitste zich vervolgens toe op de volgende onderdelen.

Atv-dagen

Werkgevers stemmen in met het afschaffen van de collectieve atv-dagen. Ze houden vast aan de CAO-afspraak dat de or in een bedrijf de atv-dagen vaststelt. Individuele zeggenschap over de atv-dagen, zoals de bonden wensen, wijzen ze af.

Vakantie

Werkgevers willen aansluiten bij de nieuwe wetgeving. Daarin staat dat de vakantie 'overeenkomstig de wensen van de werknemer moet worden vastgesteld', tenzij er 'gewichtige redenen' zijn om daarvan af te wijken. Bedrijfssluitingen in de zomer zijn volgens werkgevers om organisatorische redenen onvermijdelijk. Een 'dictaat' van een werknemer om op een ander moment vakantie op te nemen, noemen ze onacceptabel. Er moet altijd sprake zijn van overleg. De bonden willen een commissie die toetst of de redenen voldoende 'gewichtig' zijn. Werkgevers wijzen dat af en vinden die toetsing een taak van de rechter. Verder willen bonden dat de werknemers voor 1 december aangeven wanneer de vakantie van eventueel vier weken aaneengesloten wordt opgenomen. Werkgevers wijzen die vier weken af.

Arbeidstijden en dagvenster

Naast het huidige CAO-model willen werkgevers dat er 'in overleg' gekozen kan worden over een dagvenster dat ligt tussen 06.00 en 22.00 uur, van maandag tot en met vrijdag. De zaterdag maakt daar dus geen deel van uit. Op inconveniënte uren (voor 07.00 en na 18.00 uur) geldt een toeslag (tussen 20.00 en 22.00 uur). Bij overwerk op die uren geldt alleen de overwerktoeslag. Een model van 4 dagen van 9 uur wijzen ze af, wel willen ze 5 maal 7,2 uur. Het oorspronkelijk voorgestelde jaarmodel is hiermee van de baan. De bonden stellen voorwaarden aan een dergelijk model, zoals:


- het kan alleen worden ingevoerd na instemming van de or en van 75 procent van de betrokken werknemers - niemand kan ertoe worden verplicht


- voor inconveniënte uren moet een toeslag worden betaald en bij overwerk moet de toeslag daar bovenop


- een model van 4 dagen van 9 uur moet mogelijk blijven, een model van 5 dagen van 7,2 uur niet


- individuele wensen van werknemers moeten gehonoreerd worden, tenzij gewichtige redenen dat onmogelijk maken

Geconstateerd wordt dat de standpunten niet dichter tot elkaar komen. Volgende week wordt de discussie vervolgd.

Verlofsparen

Werkgevers willen de nieuwe wet over verlofsparen benutten om afspraken te maken over arbeid en zorg. Werknemers kunnen verlof opsparen en het tegoed inzetten naar behoefte. Bij het op te sparen verlof willen ze de bovenwettelijke vakantiedagen en artikel 33 over korte verzuimen betrekken. Op die manier denken werkgevers de 'rigiditeit' van de CAO te kunnen doorbreken. De regeling willen ze in een werkgroepje verder uitwerken. De bonden maken onderscheid tussen kort en lang verzuim. Onder lang verzuim valt het palliatief en het rouwverlof. Ten behoeve van lang verlof zouden werkgevers substantieel moeten bijdragen. Werkgevers komen op 5 februari met een voorstel.

Vervolgens is een begin gemaakt met de discussie over enkele 'bedrijfstakvoorstellen'. Partijen zijn het erover eens om de premies voor bedrijfstakeigen regelingen te koppelen aan een 'stabiel loonbegrip'. Dat zou het vast overeengekomen loon moeten zijn. Werkgevers komen hierover met een voorstel. Werkgevers blijven bij hun afwijzing van de steigerbouwafspraken over het risicofonds en het scholingsfonds. Over bedrijfstakfondsen willen ze geen branche-afspraken maken. De bonden houden vast aan de gemaakte afspraken met de VSB, inmiddels aangesloten bij het AVBB. Over de toepassing van de CAO op werknemers uit het buitenland komen de werkgevers met een voorstel. Daarin geven ze aan op welke onderdelen de CAO niet op hen van toepassing zou zijn. Ze hebben geen problemen met het voorstel om bedrijven met minder dan 5 uta-werknemers de keuze te geven alle werknemers met behoud van functie volledig onder de bouw-CAO te brengen.



FNV Bouw
Postbus 520
3440 AM WOERDEN
Telefoon: (0348) 575575
Fax: (0348) 423610
E-mail: info@fnvbouw.nl