Gemeente Breda

31-01-2001

Gemeentelijke agenda arbeidsmarktbeleid 2001 bekend De gemeente Breda zet dit jaar alles op alles om zoveel mogelijk werklozen te begeleiden naar werk. Daarvoor worden voor de meeste werklozen een of meerdere trajecten opgestart op het gebied van scholing en arbeidstraining. Ook wordt het financieel aantrekkelijker gemaakt om aan de slag te gaan. Lukt het niet om een baan te vinden, dan wordt bekeken hoe een maatschappelijk isolement kan worden voorkomen. Doel van dit arbeidsmarktbeleid is dat minder Bredanaars zijn aangewezen op een bijstandsuitkering plus deelname aan sociale activering. Dit blijkt uit de gemeente Agenda Arbeidsmarktbeleid 2001 die deze week door het College van B&W is vastgesteld. Het College biedt deze agenda binnenkort aan de Gemeenteraad aan ter vaststelling.

Krapte arbeidsmarkt gunstig
Het gemeentelijke arbeidsmarktbeleid is gericht op de arbeidsactivering van de circa 4200 Bredanaars met een bijstandsuitkering. Bij dit beleid kan de gemeente meeliften op de gunstige economische situatie waar nu sprake van is in Nederland. Dit leidt niet alleen tot een verhoging van de welvaart, maar ook tot een grote vraag naar personeel. Daardoor heeft de gemeente extra kansen om de instroom naar werk te bevorderen en daarmee meer burgers onafhankelijk van een uitkering te maken.

Vinden van een baan
Allereerst wordt geprobeerd om zoveel mogelijk mensen met een uitkering naar een baan te leiden. Daarbij is een steeds grotere rol weggelegd voor het Centrum voor Werk & Inkomen (CWI) waarin Sociale Zaken onder meer samenwerkt met Arbeidsvoorziening. Meldt iemand zich aan voor een uitkering, dan wordt eerst gekeken of er direct passend werk beschikbaar is. Het grootste gedeelte van de mensen met een uitkering heeft echter nog een lange weg te gaan. Via allerlei trajecten en scholing worden zij klaar gemaakt voor deze stap. Overigens is er een groep uitkeringsgerechtigden die al een trajectplan heeft doorlopen, maar nog geen baan heeft gevonden. Deze mensen worden de komende 2 jaar weer in beeld gebracht. Zij krijgen geïntensiveerde begeleiding in de vorm van aanvullende scholing en vaardigheidstrainingen. Daarbij wordt maatwerk geleverd, waarbij de individuele mogelijkheden centraal staan. Niet alleen door deze maatgebonden trajecten worden mensen gestimuleerd om werk te vinden. Ook via financiële prikkels moet dit gebeuren. Zo is het de bedoeling dat een werkloze die een baan vindt waardoor hij niet langer een uitkering nodig heeft, een premie van 4.000,- kan ontvangen.

Voorkomen sociaal isolement
Naast initiatieven voor uitstroom uit de uitkering en instroom naar arbeid, blijft de gemeente zorg houden voor degenen die niet zo gemakkelijk of helemaal niet aan het werk kunnen komen. Er wordt dan via zorggesprekken bekeken hoe een sociaal isolement kan worden voorkomen. Zo kan vrijwilligerswerk of een vrijetijdscursus er dan voor zorgen dat iemand sociaal actief blijft. Uit zon gesprek kan blijken dat iemand intensieve psychosociale begeleiding nodig heeft. Dan kan de gemeente hiervoor trajecten inkopen bij het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn (IMW). Als iemand via de Bredase Vrijwilligerscentrale als vrijwilliger aan de slag, dan kan hij hiervoor een maandelijkse onkostenvergoeding van 154,- ontvangen. Naar verwachting zullen dit jaar 170 langdurig werklozen hier gebruik van maken, waarmee een bedrag van bijna
236.000,- gaat gepaard. Er kan ook een onkostenvergoeding worden verstrekt als een langdurig werkloze een noodzakelijk educatief traject zoals taalonderwijs succesvol afrond. De gemeente verwacht hier in 2001 ruim 403.000,- mee kwijt te zijn.

Met de uitvoering van de agenda arbeidsmarktbeleid zal de gemeente in 2001 een bedrag van ongeveer 10,5 miljoen gulden kwijt zijn. Naast financiële middelen vanuit de Rijksoverheid legt de gemeente Breda zelf een bedrag van ruim 1 miljoen gulden bij. Het gaat hier om de inkoop van trajecten, maar ook om de inzet van tijdelijke extra krachten om het werk uit te kunnen voeren.

Breda, 31 januari 2001