Ministerie van Defensie



Persberichten


GTK pantservoertuig

Staatssecretaris Van Hoof sluit contract Pantservoertuigen

31-01-2001

DV/PB23

De Staatssecretaris van Defensie, H.A.L. van Hoof, is op maandag 5 februari a.s. in Den Haag aanwezig bij de ondertekening van de overeenkomst (memorandum of understanding) tussen Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voor de Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van het pantserwielvoertuig 'PWV'. Dit project is in Duitsland en Verenigd Koninkrijk bekend onder de namen 'GTK' en 'MRAV'. Met de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkelingsfase van dit nieuwe pantserwielvoertuig is een bedrag gemoeid van 245 miljoen gulden. De gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw pantservoertuig past in het streven om de huidige generatie pantservoertuigen van het type 'YPR' en 'M577' op termijn te vervangen door drie nieuwe typen pantservoertuigen.

De Directeur-Generaal Materieel van Defensie, mr. J. Fledderus, ondertekent namens Defensie het Memorandum of Understanding. Duitsland ondertekent namens de deelnemende landen vervolgens het contract met de industrie. De industrie wordt daarbij vertegenwoordigd door het consortium ARTEC, waarin de Britse firma Alvis Vehicles Ltd, de Duitse firma´s Krauss-Maffei Wegmann en Rheinmetall Landsystems en het Nederlandse Stork PWV hun krachten hebben gebundeld.

Het contract met ARTEC bevat een optie waarmee, na een succesvolle ontwikkeling van het PWV, vanaf 2005 de eerste tweehonderd voertuigen tegen een van te voren afgesproken prijs kunnen worden afgenomen. De Koninklijke Landmacht heeft in totaal behoefte aan 384 van dit soort voertuigen. Daarvoor is een bedrag gereserveerd van 1,9 miljard gulden.(foto: ARTEC)