Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Indicatiestelling voor (speciaal) onderwijs en zorg

Nieuwe NIZW-publicatie

31 januari 2001

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de publicatie Indicatiestelling voor (speciaal) onderwijs en zorg. Onderzoek naar de noodzaak van afstemming verschenen. Het rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar de indicatiestelling bij meervoudig gehandicapte kinderen. De ministeries van OC en W en VWS hebben in een begeleidende brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer een groot deel van de conclusies en aanbevelingen overgenomen.

Het onderzoek is opgezet in de vorm van een serie casestudies en is erop gericht het verloop van de indicatieprocedures van een kind te reconstrueren, met behulp van informatie uit drie verschillende bronnen. In gesprekken met ouders van meervoudig gehandicapte kinderen, interviews met professionals die bij de indicatiestelling betrokken zijn en dossieronderzoek zijn diverse knelpunten in de indicatieprocedures aan het licht gekomen. In de interviews met de ouders komen niet alleen problemen bij de indicatiestelling voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)-gefinancierde zorg en het (speciaal) onderwijs aan de orde, maar ook de indicatietrajecten voor de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) en de Tegemoetkoming onderhoudskosten gehandicapte kinderen (TOG).

Conclusies en aanbevelingen
Het onderzoek wijst uit dat meer afstemming tussen de indicatietrajecten voor zorg, onderwijs en andere vormen van ondersteuning noodzakelijk, wenselijk en haalbaar is. Ouders van meervoudig gehandicapte kinderen hebben onvoldoende zicht op de mogelijkheden. Allerlei verschillende instanties handelen de indicatieprocedures af en ze zijn niet voldoende klantvriendelijk. Ook de registratie van cliëntgegevens kan aanzienlijk verbeteren. Ouders moeten steeds opnieuw dezelfde informatie verstrekken aan indicerende instanties.

Het ministerie van OC en W zal de uitkomsten van het onderzoek betrekken bij het informatie- en adviestraject over de Leerlinggebonden financiering. De indicatiecriteria voor het speciaal onderwijs worden afgestemd op de criteria die in de AWBZ worden gehanteerd. Ook is er aandacht voor afstemming van indicatieprocedures, het standaardiseren van onderzoeksmethoden en het vastleggen en overdraagbaar maken van gegevens.

Bestellen
Indicatiestelling voor (speciaal) onderwijs en zorg (152 blz.) is geschreven door Alice Schippers, Nynke Heeringa en Willy Calis en kost f 49,50. ISBN 90-5050-853-7 en bestelnummer E 42853. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 31 januari 2001