Waterschap Groot Salland

Zwolle, 31 januari 2001

RENOVATIE MONUMENTALE SCHUTSLUIS RADEMAKERSZIJL VAN START GEGAAN

Het Waterschap Groot Salland is eind januari in nauwe samenwerking met de afdeling monumentenzorg van de gemeente Zwolle gestart met de renovatie van de monumentale schutsluis Rademakerszijl. Deze sluis ligt in de westelijke dijk van het Zwartewater nabij de Twistvlietbrug in de Gemeente Zwolle. De kosten voor de renovatie bedragen f 689.725,=.
Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor de zomer van 2001 afgerond.

Werkzaamheden
Rademakerszijl maakt nog steeds deel uit van de waterkering rond Mastenbroek en wordt in het kader van de dijkverbetering gerenoveerd. De sluis wordt zoveel mogelijk in oude staat hersteld en zal in de toekomst ook weer kunnen fungeren als schutsluis. De middelste puntdeuren, die in loop der tijd zijn verdwenen, worden teruggeplaatst. De werkzaamheden bestaan in hoofdlijnen uit het aanbrengen van stalen damwand, het renoveren c.q. vernieuwen van metselwerk, het renoveren c.q. vernieuwen van natuursteen, het maken en aanbrengen van 6 nieuwe houten puntdeuren en het uitvoeren van verschillend betonwerk.

Meerdere partijen
De renovatie van de sluis is een project waar veel partijen bij betrokken zijn. Het Waterschap Groot Salland is opdrachtgever en eigenaar van de sluis. Monumentenzorg en het ingenieursbureau van de Gemeente Zwolle geven tijdens de uitvoering adviezen en controleren of de monumentenvergunning wordt nageleefd. Het werk is aangenomen door aannemingsmaatschappij K. Beens en Zonen B.V. uit Genemuiden, die voornamelijk de civiel technische werkzaamheden uitvoert. Bouwbedrijf Salverda B.V. uit t Harde voert als onderaannemer de bouwkundige werkzaamheden uit en Grontmij Overijssel voert het dagelijks toezicht en de directie over de werkzaamheden.

Geschiedenis
Voor zover bekend werd door de eeuwen heen in Mastenbroek vooral gebruik gemaakt van het vervoer over het water. Bij de voltooiing van de bedijking rondom Mastenbroek waren er drie scheepvaart-sluizen, gelegen tegenover Kampen, Zwolle en Hasselt, waarvan de laatste twee ook voor de afwatering werden gebruikt. Van deze sluizen is alleen de Rademakerszijl behouden gebleven.
De oudste vermelding van de Rademakerszijl stamt uit 1497. Tijdens vernieuwingswerkzaamheden in februari 1635 is de sluis bij hoog water weggespoeld. De huidige sluis is gebouwd in 1783 in opdracht van het "College van Steden en Vroeden" van Mastenbroek. Tot kort na de oorlog werd de sluis nog gebruikt door de scheepvaart. Nadat er geen boten meer kwamen is de sluis in verval geraakt.