PERSBERICHT

EMBARGO 31 JANUARI 19.00 UUR

Charme-offensief Beatrix succesvol

Uit een vandaag in opdracht van SBS6 Het Nieuws gehouden onderzoek door Opinieland onder 570 respondenten, blijkt dat het charme-offensief van Koningin Beatrix vruchten begint af te werpen.

Op de vraag of Beatrix de afgelopen jaren veranderd is, was maar liefst 41% van de ondervraagden van mening dat zij in positieve zin veranderd is. 32% Heeft geen verandering bij haar waargenomen en 19% vindt dat ze in negatieve zin is veranderd. 8% Heeft hierover geen mening.

Ten opzichte van andere leden van het Koninklijk Huis scoort de Koningin ook goed. Prins Willem-Alexander is weliswaar het populairst onder 20% van de ondervraagden, maar Koningin Beatrix volgt met 17% op de tweede plaats. Prins Claus is een goede derde met 16% en Prinses Juliana staat vierde met 10%. Prinses Marilène besluit de top 5 met 7%. Hoewel de vriendin van Willem-Alexander Maxima geen lid is van het Koninklijk Huis heeft ze de voorkeur van 2% van de respondenten.

Willem-Alexander is met name bij jongeren (18 t/m 34 jaar) populair (27%). De ouderen (35 jaar en ouder) blijken een voorkeur te hebben voor Prins Claus. Opmerkelijk is de populariteit van Prinses Marilène bij de jongeren. Zij staat hier na Prins Willem-Alexander en Koningin Beatrix op de derde plaats met 10%.

Beatrix wordt gezien als een kundig persoon (89%), die in de ogen van driekwart van de ondervraagden zakelijk opereert. Niettemin vindt een ruime meerderheid (66%) dat ze met name een symbolische functie vervult.

Tenslotte vindt een meerderheid (78%) dat de Koningin Beatrix binnen nu en vijf jaar afstand moet doen van de troon.

Uitzending: Het Nieuws - woensdag 31 januari 19.00 (SBS6) en 19.30 (NET5)