Volksunie

Stemrecht in de VU-partijraad (31/01/01)

In reactie op de beweringen van Europarlementslid Bart Staes wenst de voorzitter van de partijraad duidelijk te stellen dat bij de stemming gisterenavond op de partijraad de statutaire regels strikt werden toegepast.
Art. 3.0.1.4 van de statuten van de VU luidt: Alle bestuurs- en raadsleden verliezen hun stemrecht indien ze in de loop van de twaalf maanden, voorafgaand aan de betreffende vergadering, op de helft ervan afwezig waren.

Concreet wordt steeds een aanwezigheidslijst opgesteld van de 10 partijraadsvergaderingen voorafgaand aan de betrokken vergadering. Indien een partijraadslid op vijf van de tien voorafgaandelijke vergaderingen niet aanwezig of niet verontschuldigd was, verliest het betrokken partijraadslid zijn of haar stemrecht. Hij of zij herwint dit stemrecht wanneer het afwezigheidscijfer terug onder vijf staat.

Op de partijraadsvergadering van zaterdag 14 oktober 2000 verwees de partijraadsvoorzitter naar dit reglement en meldde dat de betrokken aanwezigheidslijst ter inzage lag. Deze mededeling werd daarenboven opgenomen in het verslag, bezorgd aan alle partijraadsleden.

Op de partijraadsvergadering van zaterdag 13 januari 2001 herhaalde de partijraadsvoorzitter dezelfde mededeling. Op dezelfde vergadering werd het reglement ook effectief toegepast bij de stemming over de coöptatie van een nieuw partijraadslid.

De objectieve en universele toepassing van de statuten kan op geen enkele manier het resultaat van de stemming van gisterenavond hebben beïnvloed.

Auteur:
VU Nationaal
Walter Muls, Voorzitter van de VU-partijraad

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@volksunie.be
Url: www.volksunie.be