Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale



Private rijkdom en publieke armoede Een debat tussen kees Vendrik (GroenLinks) en Jan Klaver (VNO/NCW)

Het gegeven is eenvoudig: in 1999 lijkt de top van het Nederlandse bedrijfsleven gemiddeld 13% meer verdiend te hebben dan in het voorgaande jaar. Tegelijkertijd was het devies aan de basis: loonmatiging.
De vraag is nog eenvoudiger: is dit rechtvaardig? Bij het antwoord wordt het ingewikkeld. Hoe groot is die private rijkdom? Waarin bestaat de publieke armoede, en wat hebben de twee met elkaar te maken?
Volgens sommigen heeft het verschil tussen groeiende topinkomens en loonmatiging niets met rechtvaardigheid van doen maar alleen met vraag en aanbod. Nederland is al lang geen eiland meer en topmanagers worden betaald naar wat ze waard zijn op de wereldmarkt voor managers. Anderen vrezen dat juist het toenemende contrast tussen top en basis er toe zal leiden dat het cement verkruimelt waarmee de maatschappij is samengemetseld.

Kees Vendrik is kamerlid van GroenLinks en financieel woordvoerder voor zijn partij. Hij vindt het ronduit onfatsoenlijk dat de 101 super-toppers van het Nederlandse bedrijfsleven elkaar toestaan steeds meer te verdienen. Waar blijft het verantwoord ondernemerschap, in een maatschappij waar aan de basis nog zóveel niet gebeurt door publieke armoede.
Jan Klaver is een van de topmensen van de Nederlandse werkgeversvereniging, VNO-NCW. De verenigde werkgevers zijn gekwetst door aantijgingen van onfatsoen. Is het niet zo dat de beloningsstructuren in de bedrijfstop elk jaar transparanter worden? Mondiale trends zijn het Nederlandse bedrijven al helemaal niet aan te rekenen.


Private rijkdom - publieke armoede
Debat tussen kees Vendrik en Jan Klaver
Woensdag 31 januari
11.45 - 13.00 uur
Blauwe Zaal Auditorium