Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten / Dossier BSE

BSE-geval in gemeente Mill en St. Hubert

31 januari 2001 - Bij een koe afkomstig van een bedrijf in gemeente Mill en St. Hubert (N-Br.) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Het is het tiende geval in Nederland. De besmetting kwam aan het licht na een snelle test die sinds 2 januari van dit jaar standaard wordt uitgevoerd op alle dieren ouder dan dertig maanden die voor consumptie worden aangeboden.
Het besmette rund, Anja 2207, geboren op 11 augustus 1995, is geslacht op 22 januari 2001. Op 24 januari bleek de snelle test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een test ter bevestiging ingezet. Vandaag bleek ook deze tot een positief resultaat te leiden.

Het bedrijf is na de positieve uitslag van de snelle test geblokkeerd. De in totaal 19 runderen die nog op het bedrijf aanwezig zijn, worden nu afgevoerd. ID-Lelystad zal de hersenen van deze runderen onderzoeken op BSE. De kadavers worden verbrand. De runderen op het bedrijf, die in het jaar voor de geboorte van Anja 2207 of in het jaar daarna op het bedrijf geboren zijn, zullen ook voor onderzoek worden afgevoerd voor zover zij nog in leven zijn. De familieleden van het rund waren al eerder geslacht.
Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van dit BSE-geval. Zo zal worden na gegaan welk veevoer het dier heeft gekregen, met name in de eerste levensmaanden.
Het eerste BSE-geval dateert van 21 maart 1997 (Wilp), het negende van 11 januari 2001 (Olst).
Zowel de Europese Commissie als de overige lidstaten zullen over dit BSE-geval worden geïnformeerd.

De besmetting is de eerste die is ontdekt via het op 2 januari gestarte testprogramma. Tot en met 30 januari zijn 48.914 tests uitgevoerd die op dit ene geval na allemaal een negatief resultaat opleverden.