FNV

Verwarring over formulier Belastingdienst
FNV Voorlichting - publieksinfo@fnv.nl

Het formulier Voorlopige Teruggaaf van de Belastingdienst roept veel vragen op. Het niet insturen of het onjuist invullen van het VT-formulier zorgt voor onaangename verrassingen. Dit blijkt uit de vele telefoontjes naar een speciale servicelijn van de FNV. http://www.fnv.nl/02werkgeld/belastingservice/?loonstrookje2001.html (Meer informatie) op de site van de FNV Belastingservice. Of lees verder:

Bij de servicelijn van de FNV komen veel vragen binnen over het formulier voor Voorlopige Teruggaaf (VT). Met dit formulier kunnen mensen de nieuwe kortingen op de belasting rechtstreeks door de Belastingdienst laten uitbetalen. Het is niet altijd duidelijk wanneer een formulier ingevuld moet worden. Vooral mensen met een deeltijdbaan en thuiswerkers kunnen hierdoor in de problemen komen.

De problemen houden verband met de invoering van de algemene heffingskorting. Deze persoonsgebonden korting van 3347 gulden per jaar wordt automatisch op de loonbelasting in mindering gebracht door de werkgever of uitkeringsinstantie. Werkenden en uitkeringsgerechtigden hoeven daartoe geen formulieren in te vullen. Ook mensen zonder inkomen, veelal de partner van de kostwinnaar, hebben recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting.

Wie minder dan zo'n 10.000 gulden per jaar verdient, betaalt minder dan 3347 gulden loonbelasting. Toch heeft deze groep recht op de volle 3347 gulden. Mensen met een kleine baan kunnen het restant dan door de Belastingdienst laten uitbetalen. Wie naar verwachting minder dan 10.000 gulden gaat verdienen, moet een VT-formulier invullen. Op grond van het opgegeven verwachte jaarinkomen stuurt de Belastingdienst een beschikking retour. In de beschikking staat welk restant van de heffingskorting door de Belastingdienst wordt uitbetaald.

Het onvolledig invullen van het VT-formulier kan ertoe leiden dat de Belastingdienst veronderderstelt dat iemand geen inkomen heeft. In dat geval wordt de volledige heffingskorting door de Belastingsdienst in maandelijkse termijnen uitbetaald.

Deze mensen lopen het risico dat ze volgend jaar een fikse aanslag krijgen van de Belastingsdienst omdat ook de werkgever de heffingskorting al (gedeeltelijk) heeft verrekend. De FNV Belastingservice wijst werknemers met een kleine baan erop dat ze de werkgever kunnen vragen om geen rekening te houden met de heffingskorting. In dat geval krijgen ze de volle heffingskorting van 3347 gulden via de Belastingdienst uitbetaald.

De FNV kreeg verder veel telefoontjes van alfahulpen in de thuiszorg. Deze groep heeft een laag inkomen en werkt formeel niet in loondienst. Om hun inkomen op peil te houden hebben alfahulpen toch recht op de volledige heffingskorting. Daarnaast geldt er een speciale vrijstelling.

Toch bleken veel alfahulpen en thuiswerkers ten onrechte slechts een paar tientjes aan heffingskorting te ontvangen. De FNV onderzoekt of er sprake is van een onduidelijkheid op het VT-formulier.

De FNV voorziet problemen voor niet-werkende mensen beneden de 65 jaar. Zij komen in de problemen wanneer ze een partner met AOW hebben en de maximale heffingskorting door de belastingdienst krijgen uitbetaald. Deze groep loopt het risico dat ze meer heffingskorting ontvangen dan hun partner aan belasting betaalt. Het verschil moet dan worden terugbetaald aan de belastingdienst.

Mensen met een gedeeltelijke WAO-uitkering ontvingen in januari een lager bedrag. Hetzelfde geldt voor WAO`ers die een aanvullend bedrag krijgen van een vroegere werkgever.

Volgens de FNV belasten instanties zoals het GAK een gedeelte van de WAO-uitkering tegen een hoger tarief waardoor het netto-inkomen een paar tientjes daalt. Dit nadeel wordt volgend jaar bij de aangifte over 2001 verrekend. De FNV vraagt de instanties die de WAO uitkeren nu al het lagere 'normale' tarief toe te passen.

In totaal belden de afgelopen twee weken zo'n 1800 mensen met de 'loonstrookjeslijn' van de FNV. De meeste werknemers ontvingen hun loonstrook enkele dagen later dan gebruikelijk.

Bij grote en middelgrote bedrijven waren er relatief weinig problemen met de salarisbetalingen. Kleine bedrijven hadden meer moeite met de invoering van het nieuwe belastingstelsel. Vaak kregen werknemers dezelfde loonstrook als in december en werd volstaan met een voorschot.

Kijk voor (meer informatie) op http://www.fnv.nl/02werkgeld/belastingservice/?loonstrookje2001.html (de site van de FNV Belastingservice).

3 februari 2001