3 februari - 4 maart 2001:
Tentoonstelling "ECHO"

Opening zaterdag 3 februari van 15.00 tot 17.00 uur:

Fotowerken en schilderijen
over het gedeelde verleden van Nederland en IJsland in de 17e eeuw.

Relaties tussen Rotterdam en IJsland gaan ver terug, tot de Gouden Eeuw. Walvisvaart, visvangst en handel brachten welvaart aan IJslanders en Nederlanders. De handelsbetrekkingen tussen beide zeevarende volkeren in de zeventiende eeuw zorgden voor een veelvuldig verkeer van koopvaardijschepen. In het kader van de oude banden tussen beide landen hebben Reykjavik en Rotterdam samen een tentoonstelling georganiseerd. Vorig jaar was deze te zien in Reykjavik dat toen Europese Stad van Cultuur 2000 was. Dit jaar reist het werk naar Rotterdam in het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. De exposanten zijn de IJslandse kunstenaars Inga Hlödversdóttir en Inga Sólveig Fridjonsdóttir.

Behalve voorspoed, hebben de handelsrelaties tussen IJsland en Nederland ook rampspoed gebracht. Twee tragische verhalen uit de gedeelde geschiedenis van IJsland en Nederland inspireerden beeldend kunstenaars Hlödversdóttir en Fridjonsdóttir tot een serie kunstwerken. Een van de tragische verhalen is de dramatische ondergang van het Nederlandse koopvaardijschip "Het Wapen van Amsterdam". Het verhaal leeft nog voort in de verbeelding van veel IJslanders. Dit zogenoemde "Goudschip" ging in 1667 in een storm met de bemanning en met de ongekend kostbare vracht tenonder. De vracht met parels en edelstenen ligt nog altijd onvindbaar diep verzonken in de zeebodem voor de IJslandse kust. De herinneringen aan de ramp hebben mythische proporties gekregen. De scheepsramp vormt het thema van een serie werken van fotografe Inga Sólveig Fridjonsdóttir. Dood en tragedie vormden al langer een rode draad in haar werk. Haar serie over het Goudschip toont de onherbergzame IJslandse natuur die het onheil van het Goudschip al lijkt te voorspellen. Het trotse schip zelf is ook afgebeeld in een aantal werken, met ijle lijnen als ware het een geestverschijning.
De welvaart van de Gouden Eeuw bereikte niet alle burgers. Jón Hreggvidsson bijvoorbeeld leidde als arme boer geen makkelijk bestaan. In zijn omgeving had hij bovendien een slechte reputatie wegens het veelvuldig beledigen van mensen. Zijn leven kende een dieptepunt in 1684 toen hij op verdenking van moord ter dood veroordeeld werd. Hij ontkwam zijn straf door van IJsland naar Rotterdam te vluchten. Zijn reis naar Rotterdam en zijn omzwervingen heeft de IJslandse auteur Laxness verwerkt in een roman. Na twee jaar keerde Hreggvidsson terug naar IJsland en moest daar na een paar jaar alsnog terecht staan, dit keer voor belediging van "de hoogste autoriteit op aarde", oftewel de koning. Hreggvidssons Rotterdamse avonturen zoals beschreven in Laxness' roman inspireerden Inga Sólveig Fridjonsdóttir tot een verhalende serie olieverfschilderijen. Zelf ook afkomstig uit IJsland woont Fridjonsdóttir al geruime tijd in Rotterdam.



De artoteek is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur,
op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, en op zondag van 12.00 tot 17 uur.

Adres Artoteek Rijnmond:
Nieuwe Binnenweg 75
3014 GE Rotterdam
tel. 010-4360288
email com@cbk.rotterdam.nl

docinf@cbk.rotterdam.nl

com@cbk.rotterdam.nl

root@cbk.rotterdam.nl (webmasker)