WIJNINFO.NL NIEUWS

Oogstgegevens door René van Heusden

CENTRAAL EUROPA DEED HET GOED IN 2000

De landen van Centraal Europa, Oostenrijk, Hongarije en Zwitserland, kunnen terugzien op een voortreffelijke oogst 2000.

Oostenrijk kende een fantastische oogst. Warm voorjaar leidde daar tot een uitzonderlijk vroege bloei. De voorsprong van drie weken bleef tot aan de pluk bestaan. Een vochtige maand juli en warme maand augustus zorgden voor een perfecte rijping van het fruit. 2000 gaf dus niet alleen een uitzonderlijk vroege bloei, ook de het begin van de oogst was uitzonderlijk vroeg. Eind augustus werd vrijwel overal begonnen met de pluk; voor vroege soorten in het Burgenland was dat zelfs begin augustus al het geval! Bij een gemiddelde opbrengst bleek de kwaliteit van de druiven ideaal: suiker, extract, zuurgraad, alles was perfect. Enkel in de Wachau, waar de oogst tot in oktober duurde, waren er wat problemen met rotting. Hier moest men in de wijngaard, aan de stok selecteren. Over het algemeen is er in heel het land sprake van zeer goede, uitgebalanceerde witte wijnen en van werkelijk grootse rode wijnen. Voor dat type mag 2000 in Oostenrijk, en dan met name in het in rood gespecialiseerde Burgenland, zelfs als een jaar van de eeuw genoemd geworden. Edelzoete wijnen zijn in 2000 maar mondjesmaat geproduceerd.

Ook Hongarije kende een buitengewoon succesvolle oogst 2000, om maar niet te zeggen een superjaargang. Evenals in het buurland Oostenrijk begon de pluk er ongeveer een maand eerder dan gemiddeld. Grote winnaars zijn de rode wijnen van rassen als blaufränkisch en cabernet sauvignon, die over een indrukwekkende concentratie beschikken. De meeste witte wijnen ontbreekt het daarentegen wat aan zuren. Voor Hongarije's beroemdste gebied, Tokaj, bracht 2000 een oogst van nu al legendarische kwaliteit. De pluk duurde tot diep in december en leverde essencias op met onwaarschijnlijk hoge suikerwaardes van maar liefst 800 gram per liter!

Zwitserland deed het in 2000 eveneens voortreffelijk. Net als in Oostenrijk en Hongarije zorgde een prachtig voorjaar er voor een vroege vegetatiecyclus. Ondanks wat regen en hagel in juli en augustus lag de omvang van de oogst er ruim boven het langjarig gemiddelde en was de kwaliteit ervan zeer goed tot uitstekend. De Zwitsers hadden daarmee de vierde opeenvolgende oogst die zowel kwantitatief als kwalitatief goed scoorde. In Valais (Wallis) betekent dat onder meer dat de beschikbare hoeveelheden van specialiteiten als Amigne, Petite Arvine en Cornalin eindelijk wat ruimer geworden zijn. Ticino (Tessin) onderscheidt zich weer met prachtige Merlot, terwijl de Ostschweiz opmerkelijke Pinot Noir te bieden heeft.

OOGSTVERWACHTINGEN OP ZUIDELIJK HALFROND
Op het zuidelijk halfrond staat de oogst 2001 op het punt van beginnen. De verwachtingen zijn daar over het algemeen positief. Australië verwacht dit jaar zelfs een recordoogst. Nog maar weer eens een keer. Naar verwachting zal de oogst 2001 1,3 miljoen ton druiven gaan opleveren. Dit zou een stijging van 0,17 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar betekenen. Toen werd de oogst enigszins bemoeilijkt door onstabiele weersomstandigheden. De stijging van het oogstvolume is tekenend voor de snelle ontwikkeling die de Australische wijnbouw de afgelopen 25 jaar heeft doorgemaakt. Medio jaren '70 werd 'maar' 700 duizend ton geoogst. Vooral in het afgelopen decennium zijn op grote schaal nieuwe wijngaarden aangeplant. Tussen 1996 en 1999 alleen al waren dat 40.000 hectare. Een deel daarvan begint nu in productie te komen. Bovendien lijkt het rendement dit jaar vrij hoog te liggen. De uitzondering op deze regel komt uit sommige delen van New South Wales te komen, die met zware regenval te maken kregen.

Na jaren van ongeremde groei dreigt in Australië nu wel het gevaar dat de markt langzaam maar zeker verzadigd begint te raken. Het daarbij gaat overigens alleen maar om de 'onderkant' van die markt.

Ook in Argentinië, qua productie het grootste wijnland op het zuidelijk halfrond, is men optimistisch over de oogst 2001. Evenals in Australië verwacht men daar een hogere opbrengst dan in 2000. De raming voor de twee grootste gebieden, Mendoza en San Juan, komt op dit moment uit op respectievelijk 1,5 en 0,7 miljoen ton fruit. Voor het hele land zou de productie kunnen uitkomen op 17,2 miljoen hectoliter. Vorig jaar was de productie 16,8 miljoen hectoliter.

Zuid-Afrika lijkt eveneens af te stevenen op een succesvolle oogst. Deze zal als gevolg van de droogte tijdens de zomer wel vrij klein uitvallen, met name wat betreft de witte druivenrassen. De lage opbrengst zal, als alles meezit, wel gecompenseerd worden door een hoog extract. Gelukkig is men dit jaar verschoond gebleven van bosbranden. Vorig jaar richtten die nogal wat schade aan in Constantia en Stellenbosch. Bovendien viel er eind december nogal wat regen, waardoor de stilstand in de vegetatie werd opgeheven.


--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/