Politiebericht Groningen: Diverse 3-02-2001
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zaterdag 3 februari 2001

Dagelijske berichten regio Groningen

Groningen: meerdere diefstallen opgelost
Met de aanhouding van een 50-jarige Stadjer en twee jongere stadsgenoten van 18 jaar, heeft de politie een flink aantal diefstallen opgelost. Het gaat om diefstallen van fietsen (6), bromfietsen (5),, een aanhangwagen met kampeerspullen, twee invaliden wagens en een caravan. De diefstallen pleegden ze in de stad maar ook in plaatsen als Borne (fietsen vanaf station NS), Hoogezand (fietsen), Marum invalidenwagen uit bejaardencentrum) en Haren. Over het algemeen namen ze de voertuigen mee vanaf een terrein. In een paar gevallen hebben ze daartoe ingebroken in garageboxen en schuurtjes. Tijdens het onderzoek bleek ook dat ze enkele bromfietsen opkochten van helers. De spullen verkochten ze door via vlooienmarkten in Groningen en Friesland. De 50-jarige man zit nog vast. De andere twee zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Groningen: Duitser met gaspistool aangehouden
Een 17-jarige Duitser is gisteravond aangehouden voor het bezit van een gaspistool. Getuigen hadden kort daarvoor op de Sontweg gezien dat hij een pistool achter zijn broeksband had. Toen hij samen met vier vrienden in een auto vertrok werden ze in de omgeving van de Rademarkt door de politie tot stoppen gedwongen. Daarbij bleek het om een gaspistool te gaan. In overleg met de Officier van Justitie werd besloten hem een boete van 250 gulden te laten betalen, waarna hij het bureau weer kon verlaten. Het gaspistool is in beslag genomen.

Groningen: Tippelaarster bekeurd
Een 33-jarige prostituee uit Groningen is gisteravond bekeurd voor het tippelen op de Noorderhaven in de stad. Agenten zagen haar daar aan het werk en namen haar mee naar het politiebureau voor het afleggen van een verklaring.

Winschoten: vier vrachtautos opengebroken
Vannacht zijn op een terrein aan de Havenkade-West in Winschoten vier vrachtautos opengebroken. In alle gevallen was een portierraam vernield. Het was nog niet bekend wat er uit de cabines was meegenomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Niezijl: alcomobilist betrokken bij ongeval
Een dronken automobilist (41) uit Kommerzijl was vannacht betrokken bij een aanrijding op de Hogedijk in Niezijl. Daar botste hij op een tegenligger, een 56-jarige dorpsgenoot. Zijn auto raakte vervolgens van de weg, reed door een hek en kwam beneden aan het talud van de weg tot stilstand. De auto raakte daardoor zwaar beschadigd. De auto van de tegenligger raakte minder zwaar beschadigd. De dronken man weigerde vervolgens mee te werken aan een onderzoek om het alcoholpromillage vast te stellen. Tevens bleek dat hij geen geldig rijbewijs had en dat voor hem een ontzegging van de rijbevoegdheid gold. De politie onderzoekt nog of de auto was verzekerd. De beide autos zijn door een bergingsbedrijf weggesleept.

Zuidhorn: valse biljetten 50 gulden
In Zuidhorn zijn bij een bank de afgelopen week twee valse bankbiljetten van 50 gulden binnengekomen. Deze biljetten zijn gebruikt bij betalingen in een horecagelegenheid en een slijterij. Het gaat om goed kopieën van het biljet. De politie waarschuwt winkeliers goed op te letten.

Groningen: ontploffing werkplaats
In de werkplaats van het kartcentrum aan de Kardingerweg in Groningen ontstond gistermiddag een ontploffing waarbij twee medewerkers gewond raakten. Ze zijn met letsel aan een arm en met brandwonden voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De ontploffing ontstond tijdens laswerkzaamheden aan een leeg olievat. Wellicht dat er gasvorming is ontstaan tijdens het lassen. De arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Alcohol in het verkeer
Vannacht zijn er diverse bestuurders van voertuigen bekeurd voor het rijden onder invloed. Op de Noorderhaven in Groningen gold dat voor een 32-jarige automobilist. Deze had 1 promille in zijn bloed. Eveneens in Groningen werd een 21-jarige automobilist aangehouden op het Hoendiep. Hij had 0.7 promille alcohol in zijn bloed. Een 23-jarige bromfietser in Veendam liep tegen de lamp op de Molenstreek. Hij had eveneens 0.7 promille in zijn bloed. Op de Kerkstraat in Hoogezand raakte een 57-jarige automobilist zijn rijbewijs kwijt. Hij bleek 1.4 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Een 43-jarige inwoner van Bedum moest eveneens zijn rijbewijs inleveren. Hij had zelfs 2.5 promille in zijn bloed, vijf keer de toegestane limiet van 0,5. Hij werd door de politie gecontroleerd op de Schoolstraat in Bedum.

Gladheid zorgt voor veel ongevallen
Door de gladheid zijn gisteravond in de hele provincie rond de 25 verkeersongevallen ontstaan, met name op de 80-kilometer wegen. In de meeste gevallen ging het om blikschade. In een paar gevallen moesten chauffeurs of inzittenden naar het ziekenhuis. Het ging daarbij voornamelijk om nekklachten. Het grootste aantal ontstond in de eerste uren na de sneeuwval , zo tussen 17.30 en 20.00 uur. Later op de avond en in de nacht hield men kennelijk meer rekening met de gladheid en bleef het rustig.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 8844