Gemeente Tilburg

05-02-2001

Subsidie voor bedrijfsplan Turkse Hammam

Het college stelt voor aan de raad om f11.000, - subsidie te verlenen aan de stichting Hammam Tilburg voor het opstellen van een bedrijfsplan voor een Hammam (Turks badhuis) in Tilburg. Hoewel uit andere steden is gebleken dat de exploitatie van een Hammam risicovol kan zijn, wil de gemeente bijdragen aan een onderzoek naar de haalbaarheid van zo'n voorziening, die een belangrijke bijdrage kan leveren aan de integratie van de allochtone en autochtone bevolking in Tilburg.

De stichting Hammam Tilburg richt zich met de Hammam vooral op oudere allochtone vrouwen, die nu vaak in een isolement leven. Daarnaast kan een Hammam bijdragen aan ontmoetingen tussen allochtonen en autochtonen. Het is een plek waar de rollen zijn omgekeerd: de allochtonen kunnen 'Nederlanders' er de weg wijzen. De stichting verwacht tussen de 10.000 en 12.000 bezoekers per jaar aan te kunnen trekken. Een aantal allochtone organisaties in Tilburg juicht het voorstel van een Turks badhuis in de stad toe.

Uit ervaringen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag is gebleken dat het niet eenvoudig is om een Hammam te exploiteren. Enerzijds moet voldaan worden aan de sociaal-maatschappelijke functie, anderzijds moet de Hammam ook rendabel te exploiteren zijn. Alleen de Hammam in Den Haag is er in geslaagd om zonder structurele subsidie overeind te blijven. Om de haalbaarheid in Tilburg na te gaan, wordt voorgesteld de subsidie voor het opstellen van een bedrijfsplan toe te kennen.