European Union

Ukraine : working conditions for media / concerns regarding the Gongadze case Press Release: Brussels (05-02-2001) - Press: 41 - Nr: 5922/01


Brussel,
5 februari 2001

5922/01 (Presse 41)

P 24/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over het werkklimaat voor de media en om te herinneren aan

de bezorgdheid omtrent de zaak Gongadze

De Europese Unie spreekt nogmaals haar bezorgdheid uit over het aanhoudende problematische klimaat voor de media in Oekraïne en wenst te benadrukken dat de Oekraïense autoriteiten ervoor zouden moeten zorgen dat journalisten vrijelijk kunnen werken in een veilig klimaat zonder pesterijen. Het is bijzonder belangrijk dat de afgifte van omroepvergunningen aan radiostations vrij en open gebeurt. De Europese Unie zou graag zien dat dit belangrijke beginsel in het geval van Radio Continent wordt geëerbiedigd.

Niettegenstaande de opmerkingen van de procureur-generaal in het Oekraïense parlement op 10 januari betreffende het Gongadze-onderzoek, is de Europese Unie er niet van overtuigd dat deze zaak met voldoende transparantie en grondigheid is onderzocht.

De Europese Unie dringt aan op een volledig en transparant onderzoek naar de verdwijning van de heer Gongadze. Een dergelijk onderzoek zou tot meer vertrouwen leiden in de wijze waarop de Oekraïense autoriteiten deze zaak behandelen.

De Europese Unie sluit zich aan bij de eisen die door de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa in haar resolutie van 25 januari zijn geformuleerd en herhaalt het beroep van de Parlementaire Vergadering op de bevoegde Oekraïense autoriteiten om maatregelen te nemen ter verbetering van het algemeen klimaat waarbinnen de media opereren en, op de langere termijn, om de basis te scheppen voor een stabiele en onomkeerbare democratische hervorming op mediagebied in Oekraïne. De Europese Unie steunt de oproep van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa aan de Raad van Europa om een onafhankelijke analyse van de zogenoemde Gongadze-tapes te organiseren.

Meer in het algemeen herhaalt de Europese Unie eraan gehecht te zijn dat de politieke vrijheden in Oekraïne worden versterkt - met inbegrip van de vrijheid van demonstratie - welke vrijheden uit hoofde van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst de grondslag zelf van haar partnerschap met dit land vormen.