Gemert, 5 februari 2001

FB Vouwkist: vertrouwde werkwijze en toch winst bij het plaatsen

Voor het uitvoeren van bekistingen voor paalfunderingen brengt Unidek de zogenoemde FB 2000 serie op de markt. Dit programma verloren-bekistingselementen van EPS (ofwel geëxpandeerd polystyreen) is nu uitgebreid met de FB Vouwkist. De FB Vouwkist, die wordt gepresenteerd op de Internationale Bouwbeurs 2001 in Utrecht, maakt het mogelijk om te kiezen voor de vertrouwde werkwijze en toch winst te boeken bij het plaatsen van de bekistingselementen, bij de aanvullende maatregelen voor het storten en tevens bij transport en opslag.

Het vernuftige van de nieuwe FB Vouwkist is direct zichtbaar: een versterkt vlies, volvlaks verlijmd aan de buitenzijde, waarborgt een optimale zekerheid tijdens het storten. Het biedt tevens de mogelijkheid om de kist te handlen en te plaatsen in zowel platte vorm als in de gebruikelijke, door professionals geprefereerde U-vorm.

Een goede voorbereiding is en blijft de basis voor goed werk. En dat begint in dit geval met het op de juiste diepte uitgraven van de bouwput. Vervolgens kan de funderingslijn worden uitgezet. Dan komt de FB Vouwkist in beeld. Unidek levert de elementen in platte vorm aan. De vochtbestendige folie van de kist is voorzien van een rastervormige opdruk, zodat het afkorten van de elementen weinig tijd vergt. De folie draagt bovendien zorg voor een goed en stevig verband tussen de wanden en de bodem. Met behulp van zogenoemde haarspelden kunnen de elementen onderling worden gekoppeld. Zo blijven ze ook onder vochtige omstandigheden prima in lijn. Een ander handig hulpmiddel is de Unidek FB Clip. Dit kunststof plaatje wordt in een zaagsnede aan de bovenzijde van een element gestoken.

De speciale verbinding tussen de wanden en de bodem maakt het mogelijk om één wand of beide wanden neer te klappen, bijvoorbeeld voor het plaatsen of controleren van de wapening. Desalniettemin is de FB Vouwkist stabiel genoeg om geheel als U-vorm te worden toegepast. Unidek heeft haar nieuwe FB Vouwkist ontwikkeld met het oog op betrouwbaarheid: betrouwbaarheid tijdens het plaatsen en betrouwbaarheid bij het storten. De speciale, versterkte folie van de kist geeft het element de benodigde sterkte. Ook ter plaatse van paalkoppen waarborgt de folie een goed en stevig verband. Daarnaast maakt de folie het mogelijk om snel te werken, met een minimum aan bijkomende werkzaamheden.