Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in februari 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Di 06-02-2001 Behoefte aan pastoraal gespreksaanbod in suïcide-crisis
13:30 uur M. Scherer-Rath (Theologie)

Titel proefschrift: Lebenssackgassen.
Herausforderung für die pastorale
Beratung und
Begleitung von Menschen in Lebenskrisen
Promotores: Prof.dr. J.A. van
der Ven
Prof.dr.
A.J.A. Felling
Handelseditie: LIT-Verlag, Münster.
Tel: (+44) (0251) 23 50 91
Fax:
(+44) (0251) 23 19 72

De promovendus beschrijft de behoeften van mensen in een suïcidecrisis aan een pastoraal gespreksaanbod en de rol die de grenservaringen van tragiek, schuld en dood erbij spelen. Deelnemers aan dit onderzoek staan in principe positief staan tegenover een pastoraal gespreksaanbod. Ze willen echter wel meebeslissen over hoe het gesprek plaatsvindt en waarover het zal gaan. Het merendeel van de ondervraagden geeft de voorkeur aan een non-directieve benadering van het pastorale gesprek. Grenservaringen op het gebied van tragiek, schuld en dood spelen in de levenscrises van de ondervraagden een duidelijke rol. Tragiek wordt bijzonder sterk ervaren tegen de achtergrond van natuur en maatschappij, waarvoor ieder zelf verantwoordelijk is en waaraan eenieder deelneemt. Schuld speelt daarentegen eerder een rol binnen het individueel persoonlijke, maar ook binnen het intermenselijke bereik. De ondervraagden beschouwen de dood als datgene dat onherroepelijk het menselijk leven beëindigt. Tegelijkertijd verbindt men aan de dood een aantal religieuze instellingen dat een geloof in een leven na de dood tot uitdrukking brengt.
Michael Scherer-Rath (Wegberg, Duitsland) is universitair docent en supervisor voor Pasto-rale Studies aan de Theologische Faculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen. E-mail: M.Scherer-Rath@theo.kun.nl