Gemeente Enschede

Ruimtelijk ontwerp geeft vorm en inhoud aan netwerkstad Twente

Gezamenlijke opdracht van Twentse steden, Regio Twente en provincie

Enschede/Hengelo, 6 februari 2001

De besturen van de gemeenten Almelo, Borne, Hengelo, Enschede, van de Regio Twente en de provincie Overijssel hebben een belangrijke stap gezet die uiteindelijk moet leiden tot een volwaardige netwerkstad Twente. Er komt op vrij korte termijn een gedegen en samenhangend ruimtelijk ontwerp en dat is een van grootste bouwstenen voor de te ontwikkelen strategische visie voor dit ambitieuze stedelijk concept in deze streek. Het licht staat op groen voor de bestuursopdracht ruimtelijk ontwerp Twente. De vier gemeenten, de Regio Twente en de provincie Overijssel zijn daarmee akkoord gegaan.

Het maken van het ontwerp is een veelomvattend karwei waarbij externe hulp nodig is. Voor deze ondersteuning wordt in 2001 f 950.000,- uitgetrokken. Dat bedrag wordt verdeeld en gedragen door alle partners en opdrachtgevers. Ook zal er en beroep worden gedaan op het Rijk. De samenwerkende overheden zorgen voor een goede bestuurlijk/ambtelijke organisatie, onder meer in de vorm van een stuurgroep, projectgroep en verschillende werkgroepen. In de stuurgroep zitten bestuurders die ruimtelijke ordening in hun portefeuille hebben. Voorzitter is mevrouw Els Koopmans, wethouder ruimtelijke ordening van de gemeente Enschede. De andere groepen bestaan uit een mix van beleidsmedewerkers en externe deskundigen. Deze projectstructuur zal later worden opgenomen in het nog te realiseren samenwerkingsverband voor de netwerkstad Twente.

Ro-beelden
Men begint binnen afzienbare tijd met het maken van de zogenoemde integrale ruimtelijke ontwikkelingsbeelden voor wat nu nog de stedenband heet. Dit mondt uit in stevige ruimtelijke ontwerpen. Daarbij wordt aandacht besteed aan de functionele relaties vanuit de stedenband met Twente en de Euregio. Een waarborg voor een werkelijke integraliteit is het gebruiken van de systematiek van het grotestedenbeleid waarin -zoals bekend- drie pijlers worden onderscheiden: fysiek, economie en sociaal. Het ro-project moet in de loop van dit jaar leiden tot een sterkte/zwakte-analyse en het samen met betrokkenen maken van trendanalyses voor een groot aantal thema's. Dat zijn: bevolking, woon- en werklocaties, economie, voorzieningen, cultuur, identiteit, verkeer- en vervoer, ict-ontwikkelingen, recreatie en toerisme, de positie in de regio en ook de grensoverschrijdende contacten (Twente/ Duitsland). Per thema worden de ruimtelijke gevolgen in beeld gebracht en daarna worden die uitkomsten vergeleken met de sterkte/zwakte-analyse, de trends en de bestuurlijke ambities. Dat levert naar verwachting een bepaalde ruimtelijke samenhang in de netwerkstad Twente op in relatie met de positie van het platteland. De volgende stap is dan het opstellen van een beslisdocument dat keuzemogelijkheden voor ruimtelijke ontwikkelingsbeelden aangeeft voor de besturen van de betrokken overheden. Om enkele voorbeelden te noemen: de netwerkstad als aantrekkelijk woongebied, als een hoogwaardig werkgebied, als een samenhangend voorzieningencluster voor onderwijs, detailhandel en gezondheidszorg, als centrum voor de
informatie/communicatie/technologie in het noordoosten van Nederland. Deze keuzes worden gekoppeld aan een investeringsprogramma tot maximaal 2015. Want bij plannen maken blijft het natuurlijk niet. Er moet voldoende geld komen om ze ook daadwerkelijk uit te voeren. Dat is overigens een kwestie van onderhandelen met het Rijk.

Contract
Het overleg met de regering zal in 2002, 2003 een contract opleveren waarin wordt vastgelegd welke prioriteiten worden gesteld: voor de hele netwerkstad en voor de afzonderlijke gemeenten. Daarbij gaat het om het verbeteren van stationsomgevingen en centra, herstructurering van bepaalde stedelijke gebieden, de bereikbaarheid en mobiliteit, en het bevorderen van een duurzame inrichting van het stedelijke gebied.
Almelo, Borne, Hengelo en Enschede groeien toe naar één woningmarkt, één arbeidsmarkt en één verkeer- en vervoermarkt. Dat is van onschatbare waarde voor een netwerkstad. Dit fenomeen moet een kader bieden aan de hoge ambities die de regio Twente heeft als een aantrekkelijk woon- werk- en leefgebied. Dat is dan ook de leidraad voor een hechte samenwerking. In een gezamenlijke brief van 13 november 2000, gericht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, hebben de colleges van Almelo, Borne, Hengelo en Enschede de contouren al aangegeven voor een stevig verankerde samenwerking in het stedelijk gebied van Twente. Het netwerkstad-idee is en blijft het uitgangspunt. De ideeën, de wil en de plannen zijn bepalend voor de ontwikkelingsrichting van dit stedelijk gebied. Ze geven ook precies aan wat de inhoud van die stedensamenwerking is. De netwerkstad Twente hoort tot de in totaal zes netwerksteden van nationaal belang die zijn genoemd in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening (deel 1) die op woensdag 31 januari 2001 door minister Pronk officieel is gepresenteerd.